ZABOK

Učenici zaslužili nagrade za promicanje istine o Domovinskom ratu

petak, 16. veljače 2018.

U Zaboku je održana završnica projekta Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Promicanje istine o Domovinskom ratu za 2017. godinu te otvorenje izložbe i svečana dodjela nagrada…

Učenici zaslužili nagrade za promicanje istine o Domovinskom ratu

… i zahvalnica autorima pristiglih radova na likovno-literarni natječaj o temi Domovinskog rata.

Nagrade najboljim radovima po ocjeni stručnog suda dodijelili su župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Župan Željko Kolar na kraju svečanosti je istaknuo: „Naša sjajna Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun za projekt Promicanje istine o Domovinskom ratu dobila je dopusnicu Ministarstva te učenicima u školama prepričavaju što se sve događalo u Domovinskom ratu i kroz kakve su sve strahote morali proći da bi djeca danas živjela u miru i slobodnoj Hrvatskoj.” Pohvalio je i likovno-literarni natječaj u kojem učenici osnovnih i srednjih škola slikom i riječju izražavaju svoja razmišljanja o Domovinskom ratu. „Donijeli smo odluku da ćemo ove godine u sklop manifestacije 100 posto zagorsko u Vukovaru prezentirati i ovu izložbu te da će sva djeca i mentori, dakako s organizatorima projekata, biti u mogućnosti posjetiti Vukovar”, poručio je župan Kolar te čestitao svim sudionicima i organizatorima ovih projekata.

Županija koja ima ovako dobre i aktivne braniteljske udruge sretna je županija. Kod nas nije bilo rata, no naši su branitelji bili na ratištima diljem Hrvatske. Sada u udrugama brinu o svojim članovima, ali imaju i nadogradnju – promicanje istine o Domovinskom ratu”, rekla je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te naglasila veliki uspjeh predavanja članova Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun u školama te pratećeg likovno-literarnog natječaja. „Gledajući ove likovne i literarne radove vidimo da se ove mlade ljude dojmila tema obrambenoga Domovinskoga rata. Taj je rat sada na slici i u tekstu, to je rat koji je završio i koji nosi sigurnu, široku cestu prema budućnosti”, poručila je Vlasta Hubicki te uz zahvale organizatorima čestitala i svim sudionicima projekata.

O pristiglim radovima govorili su članovi ocjenjivačkog suda Julija Barunčić Pletikosić i Željko Kropf. Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, ravnateljica Gradske knjižnice Zabok Branka Vrbanec, predstavnica sudionika u projektu Božena Lacković, tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun i voditelj projekata Radmil Pavalić te predsjednik Udruge Mladen Hrastinski koji je i dodijelio zahvalnice za sudjelovanje u projektima i pomoć u njihovoj realizaciji.

Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun projekt Promicanje istine o Domovinskom ratu provodi od 2013. godine. Tada u samo jednoj školi, dok je 2017. godine održano 15 predavanja u 14 osnovnih i srednjih škola iz Krapinsko-zagorske županije te jedno izvan KZŽ-a. Likovno-literarni natječaj provodi se od 2014. godine, tada su sudjelovale dvije škole s ukupno 15 radova, dok je 2017. godine pristiglo 139 radova iz 22 škole iz Krapinsko-zagorske županije. Prošle je godine u ova dva projekta sudjelovalo 25 škola i oko 1200 djece i mladih.

  • Prve nagrade za najbolje literarne radove u kategoriji srednjih škola dodijeljene su učenicama četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Zlatar Gabrijeli Rogan i Tamari Jakopović.
  • Prva nagradu za najbolji literarni rad u kategoriji osnovnih škola dodijeljena je Marinu Hopeku iz Osnovne škole Belec.
  • Prva nagrada u kategoriji srednjih škola dodijeljena je Petri Barlović iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.
  • Prva nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji viših razreda osnovnih škola dodijeljena je Gabrijeli Juraji iz Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića.
  • Prva nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji nižih razreda osnovnih škola dodijeljena je Tamari Dunaj iz Osnovne škole Ljudevit Gaj iz Krapine.

Projekti su provođeni uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Donje Stubice, Općina Gornje Stubice i Stubičkih Toplica te Hotela Matija Gubec. [ IZ DRUGIH IZVORA | kzz.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: Otvoren muzej Domovinskog rata

Otvoren muzej Domovinskog rata

Turanj - prva crta obrane grada. Mjesto gdje je Karlovac…

Školski portal: Detaljna obrada holokausta i Domovinskog rata

Detaljna obrada holokausta i Domovinskog rata

… kojima na ovakav način šaljemo poruku da ne možeš…

Školski portal: Čak 152 medalje za plivače Olimpa

Čak 152 medalje za plivače Olimpa

Plivački klub Olimp iz Zaboka na čelu sa sportskim direktorom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…