U PULSKOM ISTARSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Pulska gimnazija obilježava 110 godina

utorak, 23. siječnja 2018.

Gimnazija Pula ove godine obilježava 110 godina postojanja i 70 godina djelovanja na hrvatskom jeziku. Od 1908./1909. ova je škola djelovala kao Gradska realna gimnazija, da bi od 1947./1948. postala Hrvatska gimnazija.

Pulska gimnazija obilježava 110 godina

Koliko bi tu na povijesnom okupu bilo desetina tisuća gimnazijalaca i intelektualaca? Kakogod, svi živi i svi oni pokojni, da mogu, složili bi se da je „od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba”.

Predstavom „Od zvona do zvona” u režiji nekadašnjega pulskoga gimnazijalca Roberta Raponje danas  će se u velikoj dvorani Istarskoga narodnoga kazališta, s početkom u 19 sati, svečano obilježiti 110 godina Gimnazije Pula. U programu će, osim današnjih profesora i učenika, sudjelovati i nekadašnji đaci gimnazije, poput književnika Milana Rakovca, ravnateljice pulske bolnice dr. Irene Hrstić, novinara i snimatelja Branimira Bimbašića, umirovljene profesorice talijanskog i francuskog jezika Silvane Wruss.

U predstavi će profesori iz matematike govoriti o važnosti razvijanja apstraktnog mišljenja, rješavanja zadataka, postupnosti, koncentraciji, usmjerenoj pažnji, uz kratko rješavanje zadataka (Azra Vlačić, Fatima Ferizović Vujović, Ana Ujčić), profesori književnosti o važnosti čitanja poezije, proze, drame tijekom srednjoškolskog obrazovanja (Zlata Knez, Meri Šimunov, Nataša Tončić kojoj je, pak, hrvatski predavala Meri Šimunov…), da bi se u završnici u multimediji prikazale fotografije iz povijesti škole.

Na kraju večeri predstavit će se knjižica „110 godina pulske Gimnazije” (urednik Andrej Bader), kao uvod u novu monografiju, nakon čega slijedi domjenak. Tom će prilikom ravnateljica Gimnazije Branka Antunović-Piton podsjetiti kako se škola razvijala i mijenjala od početka 20. do početka 21. stoljeća. Kad već govorimo o povijesti, na prostoru današnje Gimnazije Pula otvoren je 10. prosinca 1899. „Velodrom”, biciklističko trkalište. Od 1901. tu se organiziraju konjičke utrke s džokejom, a dvije godine kasnije vlasnici su bankrotirali te se prostor koristi za javne priredbe, cirkuske atrakcije, kina i podizanje balona.

Pokrajinska vlada Istre iz Poreča i Poglavarstvo Pule odlučili su o svom trošku školske godine 1908./1909. otvoriti Gradsku realnu gimnaziju, „Ginnasio Reale Comunale”, koja je u ponedjeljak 19. listopada 1908. počela upisom u dva razreda u zgradi sadašnje Gimnazije Pula. Sama zgrada dovršena je 1914. godine. S početkom talijanske uprave, gimnazija postaje tehnička srednja škola „Regio Istituto Tecnico Leonardo Da Vinci”, a 1933. mijenja naziv i smjer te postaje trgovačko-tehnička srednja škola „Regio Istituto Tecnico Commerciale”.

Odmah nakon oslobođenja Istre, javila se potreba za otvaranjem hrvatskih srednjih škola u većim mjestima. Budući da je Pula bila pod anglo-američkom vojnom upravom, ova nije dopuštala otvaranje hrvatske gimnazije u Puli pa se moralo pristupiti otvaranju hrvatske niže gimnazije u Medulinu, a bilo je to 1. listopada 1945. godine.

Od 1951. Gimnazija Branko Semelić

Školske godine 1951./1952. Hrvatska gimnazija Pula mijenja naziv u Gimnazija Branko Semelić, Pula. Školske, pak, godine 1974./1975. došlo je do spajanja ustanova Gimnazija – Ginnasio Branko Semelić, Pula (u čijem je sastavu bio i odjel s nastavom na talijanskom jeziku) i Gimnazije pedagoškog smjera Eugen Kumičić, Pula u Gimnaziju – Ginnasio Branko Semelić, Pula.

Tijekom 1977./1978. udružile su se Gimnazija – Ginnasio Branko Semelić, Pula, Ekonomska škola Pula, Medicinska škola Pula i Srednja radnička škola pri Radničkom sveučilištu Jurica Kalc, Pula u Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja u društvenim djelatnostima Branko Semelić, Pula. Centar je prestao s radom 31. kolovoza 1992., a od 1. rujna 1992. Gimnazija Pula radi samostalno. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Lijep i dobar kao što su i djeca

Lijep i dobar kao što su i djeca

Smib je nastao jedne zime u Masarykovoj ulici u Zagrebu.…

Školski portal:  I. OŠ Čakovec proslavila svojih 150 godina!

I. OŠ Čakovec proslavila svojih 150 godina!

... upriličene u srijedu, 30. listopada u Centru za kulturu…

Školski portal: Obilježili 20. godina rada

Obilježili 20. godina rada

Škola je s radom počela 9. rujna 1999. godine, a…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…