OSNOVNA ŠKOLA CENTAR, PULA

Sretan ti 150. rođendan, školo!

utorak, 19. prosinca 2017.

Svečanošću održanoj na daskama Istarskoga narodnoga kazališta – Gradskoga kazališta Pula, završen je ciklus programa ovogodišnje proslave velikog jubileja Osnovne škole Centar, odnosno 150 godina utemeljenja ustanove na Danteovu trgu.

Sretan ti 150. rođendan, školo!

Proslava u kazalištu, na kojoj su učenici još jedanput glasno poručili „Sretan rođendan, školo!“, bila je prigoda da se pokaže kraći dio dokumentarnog filma o školi autorice Drite Jusufi, učiteljice engleskog jezika.

Film traje dva sata, a temelji se na razgovorima s četrdesetak viđenijih Puljana, bivših učenika ili bivših zaposlenika, ili pak osoba koji su bili i jedno i drugo, poput učiteljice Anite Brečević.

„Nastavnici su, to sada vidimo, imali vremena za nas. To je bio entuzijazam“, poručio je učenicima, roditeljima i uzvanicima s platna profesor Dean Duda, svojedobno učenik škole koja se kroz povijest zvala „Dante Alighieri“, „Moša Pijade“ i Centar.

– Mnogo je tu anegdota, zanimljivosti, uspomena. Uostalom, od aktera u filmu dosta toga doznajemo o gradu i prošlim vremenima, jer škola je dio grada – rekla nam je Drita Jusufi.

Među ostalim, u filmu je dokumentiran razgovor s povjesničarem umjetnosti i bivšim učenikom Otmarom Šircem, koji se rado sjeća doprinosa slikara Martina Bizjaka, koji je kao nastavnik i pedagog svojedobno radio u toj školi. Drita Jusufi zabilježila je razgovore sa Stanislavom Peharcem, Brunom Langerom, Đulom Erdešijem, Diegom Bosuscom, pa i književnikom Borisom Domagojem Biletićem, koji se sjeća da su kao djeca bježali iz škole da bi u susjedstvu gledali boksače poput Parlova i Banovca. U filmu se pojavljuju i Stefan Riff, Elizabeta Kukić, Lidija Bastianich, Vlasta Bačić, Gojko Nikolić…

– Na filmu sam radila više od godinu dana, a dva ili tri mjeseca samo na montaži. To su sati i sati materijala, a cijeli film traje dva sata. Sve je počelo kada je bivša učenica Marija Družeta ponudila pomoć, kontaktirala je s mnogim ljudi, počeli smo prve intervjue, a onda se krug počeo širiti i krenulo je dalje. Da je bilo više vremena, bilo bi i više sugovornika. Najstariji je sugovornik 85-godišnji Walter Peteh, a cilj je bio arhivirati sjećanja živih svjedoka – priča redateljica filma.

To su doista vrijedna svjedočanstva. Peteh se sjeća nastave pod savezničkim bombama, Gigliola Piccoli govori o prvom susretu s američkim vojnicima, a Albino Crnobori da su kao učenici u ruševinama obližnje pošte tražili marke za filatelističke zbirke. Juraj Bačić i Vladimiro Gagliardi govore kako su kao djeca u neimaštini sama izrađivala pribor i opremu za školu, a o svojim iskustvima govori i bračni par Laura i Mario Levak, koji je zajedno od školskih klupa. Dragica Janjić sjeća se gužve u školi jer je u poratnim vremenima u jednom trenutku ustanova, koju danas pohađa 274 učenika, okupljala čak 1200 djece!

– Ponosna sam što vodim ovu školu te na njezine učenike i zaposlenike. Ona diše i radi za učenike. Ove godine pokazali smo što sve možemo – rekla je ravnateljica Melita Milić okupljenima u kazalištu. Zato je program u kazalištu ostvaren kao svojevrsna retrospektiva cjelogodišnjih aktivnosti u slavu velikog jubileja. Programe, izložbe, glazbeno-scenska ostvarenja i ostalo zaposlenici i učenici OŠ Centar Puljanima su već predstavljali u lipnju, potom u listopadu, pa i sada u prosincu.

Posljednja priredba bila je prigoda da se škola zahvalnicama za plodnu suradnju oduži pojedincima i predstavnicima institucija poput Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Povijesnome i pomorskom muzeju Istre te Arheološkome muzeju Istre, Mjesnom odboru Stari grad, pulskome Crvenom križu i Društvu Naša djeca, Školi za odgoj i obrazovanje, Zajednici tehničke kulture, udruzi Zelena Istra, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, odnosno službama za školsku medicinu i prevenciju, pulskom Zavodu za zapošljavanje, Odjelu prevencije pri Policijskoj upravi istarskoj i drugima.

Među ostalim, velika je zahvala pripala Sofiji Cinguli, pod čijim su vodstvom i uz pratnju studenata Muzičke akademije u Puli djeca izvela glazbeno-scensku točku o temi prijateljstva i boja. Prije toga je prikazan i kraći lanjski film o prvom razredu koji nastavu svladava na tabletima autora Gorana Zeca, a učenice i učenici šestoga i sedmog razreda izveli su skeč o jako staroj pulskoj školi koji je osmislio učitelj hrvatskog jezika Martinko Ribarić.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Lijep i dobar kao što su i djeca

Lijep i dobar kao što su i djeca

Smib je nastao jedne zime u Masarykovoj ulici u Zagrebu.…

Školski portal:  I. OŠ Čakovec proslavila svojih 150 godina!

I. OŠ Čakovec proslavila svojih 150 godina!

... upriličene u srijedu, 30. listopada u Centru za kulturu…

Školski portal: Proslavili 180. rođendan škole

Proslavili 180. rođendan škole

… i ponovni susreti nekadašnjih učenika i učitelja, proslavila svoj veliki…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…