OŠ LJUBO BABIĆ JASTREBARSKO, PŠ PLEŠIVICA

NAGRADA JE TU: Čestitke učenicima PŠ Plešivica i njihovoj učiteljici Zvjezdani Kurtalj

petak, 17. studenoga 2017.

Područna škola PLEŠIVICA OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko osvojila je nagradu COMET za najbolji eTwinning projekt u Hrvatskoj u kategoriji nižih razreda u školskoj godini 2016./2017. projektom ,,Let's be e-citizens''!

NAGRADA JE TU: Čestitke učenicima PŠ Plešivica i njihovoj učiteljici Zvjezdani Kurtalj

Agencija za mobilnost i programe EU svake godine raspisuje natječaj za dodjelu nagrada COMET za najbolje eTwinning projekte u protekloj školskoj godini.

Nagradu COMET u kategoriji nižih razreda osnovne škole za 2016./2017. godinu osvojila je učiteljica Zvjezdana KURTALJ iz Područne škole Plešivica OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko [inače suradnica ŠKOLSKE KNJIGE] radom na projektu ,,Let's be e-citizens''.

Svrha projekta bila je osnažiti digitalne kompetencije učenika s posebnim naglaskom na sigurnost na internetu te komunikaciju i suradničko kreiranje sadržaja uz uporabu web 2.0 alata, CLIL metode i igrifikaciju u nastavi.

Za suradničko kreiranje sadržaja istražene su dodirne točke nacionalnih i razrednih kurikula te odabrani ciljevi i aktivnosti za učenike. Za ostvarivanje planiranih ciljeva odabran je niz web 2.0 alata u kojima su prikazane aktivnosti učenika i nastali radovi.

Neke od aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici PŠ Plešivica i njihovi projektni partneri možete pogledati na sljedećim poveznicama.

 

IZRADBA LOGA je bio grupni rad svih učenika PŠ Plešivica. Ispružene ruke položene jedna preko druge znak su međusobnog prijateljstva i suradnje. Na svakoj se ruci nalazi zastava države koja u projektu sudjeluje.

Svaki je učenik opcrtao svoju ruku i zalijepio je na papir. Prazni dijelovi papira popunjeni su rečenicom "Lets be e-citizens" – nazivom projekta.

Projektni partneri su glasovanjem, logo koji su osmislili učenici PŠ Plešivica, izabrali za službeni logo projekta.

  

Dogovor projektnih partnera je bio da će Rudolfovu pjesmu naučiti pjevati na svom jeziku i na jeziku jedne od zemalja partnera u projektu.

Učenici PŠ Plešivica odlučili su Rudolfovu pjesmu otpjevati na španjolskom jeziku i tako čestitati svim prijateljima Božić.

 

Posebno zanimanje i oduševljenje učenika izazvala je aktivnost izradbe e-slikovnice. Projektni partneri, učenici 1. a i 1. b razreda iz MADRIDA osmislili su uvod, a svi partneri u projektu sudjelovali su u nastavljanju radnje priče, ilustriranju stranica i snimanju zvučnog zapisa na materinskom i engleskom jeziku.

Na DAN MIRA koji je u Španjolskoj nacionalni praznik, 30. siječnja počele su se događati čudne stvari… Kompjutorski virus stvorio je pomutnju u svijetu… prolistajte slikovnicu i saznajte što se dogodilo!

DAN SIGURNOSTI NA INTERNETU koji se obilježava svake godine 7. veljače, obilježen je radionicom.

U aktivnosti „IGRE PRIJE INTERNETA“ učenici su saznali koje su igre igrali njihovi roditelji, bake i djedovi, prabake i pradjedovi. Mnoge od igara mnogi od njih još poznaju, ali su saznali i za neke koje su u današnje vrijeme pomalo zaboravljene, kao Čep-kros, Tri drvca, izrada frulica i lukova i strijela od vrbe...

Učenici su zaključili da su se njihovi predci više družili i više boravili na svježem zraku nego oni danas. Odigrali su i igru o sigurnosti na internetu jer se kao pravi digitalni građani trebaju znati ponašati na internetu.

Aktivnosti učenika PŠ Plešivica i svih ostalih sudionika projekta zabilježene su na Padletu.

 

DAN EUROPE obilježava se 9. svibnja svake godine. To je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njezinim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene.

I učenici PŠ Plešivica su prigodnom videokonferencijom s prijateljima iz OŠ Brodarica proslavili taj dan!

Otpjevali su Europi rođendansku pjesmu, napravili zastave europskih zemalja te upoznali partnerske gradove i države igrajući digitalne igrice koje su za njih izradile učiteljice. 

Učenici 1. a i 1. b razreda CEIP R. Tagore iz Madrida svim partnerima u projektu poslali su prigodni dar – glavni lik naše slikovnice! Osmislili su i izradili veselu maskotu i tako je GOODY (ili DOBRICA) stigao u sve partnerske škole. To je neobični računalni virus koji čini dobročinstva uz pomoć tehnologije! Goody je u PŠ Plešivica stigao baš na Dan Europe i oduševio sve učenike!

Odlučili su Goodyja prošetati parkom ispred škole, a zajedno s njim su bili i na izletu u Gradu Mladih. Goody je s Franjom, tada prvašićem, proveo i nezaboravan vikend u Rovinju!

E-rječnik projekta nastao je suradnjom svih projektnih partnera. 20 riječi koje se odnose na e-građanstvo, podijeljenih u četiri skupine, učenici su napisali i izgovorili na svom materinskom jeziku. Snimke i videi postavljeni su na INTERAKTVNI PLAKAT.

Ostale suradničke aktivnosti možete vidjeti na twinnspaceu projekta (potrebna je prijava na eTwinning portal).

Projekt je trajao od studenoga 2016. do lipnja 2017. godine. Osmislila ga je učiteljica Branka PASTUOVIĆ iz OŠ Brodarica i pokrenula s učiteljicom Anom MILLAN iz madridske osnovne škole CEIP Rabindranath Tagore.

Sudionici u projektu su bili polaznici vrtića, učenici razredne te predmetne nastave iz pet zemalja: Grčke, Italije, Srbije, Španjolske i Hrvatske.

Osim OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko, PŠ Plešivica i OŠ Brodarica, u projektu su iz Hrvatske sudjelovali učenici 6. razreda OŠ Pujanki iz Splita i njihova profesorica Marija ČARIJA AGOLI.

Svim projektnim partnerima za rad i postignute rezultate dodijeljene su nacionalne i europske oznake kvalitete. Nagrada COMET 2017. je kao priznanje izvrsnosti za najbolji hrvatski eTwinning projekt za dob od sedam do deset godina, posebno obradovala učenike PŠ Plešivica i njihovu učiteljicu Zvjezdanu Kurtalj. Čestitke stižu sa svih strana, mnoge i putem digitalne tehnologije – pravi smo digitalni građani!

 

Vezani članci
Školski portal: Novi eTwinning projekt

Novi eTwinning projekt

OPIS PROJEKTA Ovim projektom želimo razviti suradnju učitelja i učenika…

Školski portal: Nagrada za najbolji eTwinning projekt stigla u Hrvatsku

Nagrada za najbolji eTwinning projekt stigla u Hrvatsku

Ove godine Hrvatsku na konferenciji, među 650 prijavljenih sudionika, predstavlja…

Školski portal: Objavljujemo 102 hrvatska projekata s Europskom oznakom kvalitete

Objavljujemo 102 hrvatska projekata s Europskom oznakom kvalitete

...a u tom mnoštvu projekata je i 102 hrvatskih koji…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…