Rijeka: Gradska knjižnica ima 3D printer

četvrtak, 5. ožujka 2015.

Printanje nam samo po sebi više nije zanimljiva tema, radimo to svakodnevno, ali 3D printanje velika je novost. Portal srednja.hr je otkrio i prvu knjižnicu koja ima 3D printer, a riječ je o Gradskoj knjižnici Rijeka.

Rijeka: Gradska knjižnica ima 3D printer

Cijela je priča oko 3D printanja u Hrvatskoj potpuno nova, dok je u svijetu takav način kreativnog stvaranja već dugo uobičajen. Korak ispred svih odlučili su biti u Gradskoj knjižnici Rijeka i nabaviti svoj primjerak 3D printera.

3D printer u riječku je Gradsku knjižnicu došao zahvaljujući natječaju za implementaciju inovativnih usluga (The EIFL Public Library Innovation Programme EIFL-PLIP) na kojem su ostvarili financijsku podršku u iznosu od 19.820 američkih dolara. Ta im je podrška omogućila stvaranje 3D print inkubatora za djecu i mlade jer tako žele razvijati stvaralačke kapacitete djece i mladih te razvijati novu, digitalnu pismenost. 

– Prvo, osnovno i očito – mi smo prije svega narodna knjižnica. Snalazimo se u svijetu knjiga, nabave, posudbi, programa za djecu i mlade, ali kada se počne govoriti o 3D modeliranju, „zakašljucamo“. Cijeli je svijet 3D printanja za nas jedna važna novost, rekao nam je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka. 

Nije bilo lako ni izabrati model printera – 3D printeri i punjenja nisu nešto po što uđete u bilo koji lokalni dućan i stavite ga u svoja kolica. Na hrvatskim ga policama nije lako naći, a potrebno je puno znanja o njihovim mogućnostima, obilježjima, načinu funkcioniranja. Svoj su primjerak uvezli iz Španjolske.

No što će knjižnici 3D-printeri, što će s njima raditi? Odgovor leži u tome da su knjižnice odavno prestale biti mjesto u kojem isključivo možete posuditi knjigu. One su mjesto stvaralaštva, kreativnosti, eksperimentiranja. 

– Potičemo takav način razmišljanja već godinama, a sada s nekim novim igračima u gradu svemu dodajemo samo još jednu dimenziju. Osim toga, želimo omogućiti dostupnost tehnologije široj javnosti. Nismo toliko bogato društvo da si svi mogu u dnevnom boravku omogućiti 3D printer, stoga želimo biti točka koja svima daje jednak pristup. I treća i vjerojatno ključna motivacijska točka – radimo za djecu i mlade. Cijeli je projekt ponajprije usmjeren na generaciju za koju ne želimo da samo konzumira strane proizvode, već sama domišlja i ostvaruje ideje, objašnjava Kristian.

Nabavili su stoga 3D printer i potrebnu opremu te uz pomoć stručnjaka za 3D printanje Svena Maričića s Tehničkog fakulteta u Rijeci svakog ponedjeljka održavaju kreativne radionice za djecu i mlade od 12 do 18 godina. Uz poticanje ove vrste stvaralaštva žele potaknuti i ono što zovu novim oblicima pismenosti: modeliranje, animacija, gaming, programiranje. Na radionicama uvijek ima puno zainteresiranih mladih koji žele sami nešto modelirati i isprintati u 3D obliku. 

U budućnosti će 3D printeri imati široku primjenu – u Nizozemskoj, primjerice, više od deset tisuća ljudi ima svoj kućni primjerak takvog printera, no u Hrvatskoj si ga ne možemo priuštiti, pa čak ni u školama, iako je jedna od glavnih ideja upravo ta – uvesti ga u škole i učiti njime se koristiti. 3D printeri su sami po sebi „obični“ tehnološki uređaji, stoga poenta priče ne leži u njima kao strojevima, već u onom što nam korištenje njima može pružiti.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE !

Vezani članci
Školski portal: Vrijeme je za 'male podatke'

Vrijeme je za 'male podatke'

(Veliki podatci je termin koji se koristio da bi se…

Školski portal: Aplikacije za anonimu prijavu nasilja

Aplikacije za anonimu prijavu nasilja

Dvije su aplikacije prilagođene dvjema dobnim skupinama, odnosno djeci i…

Školski portal: Boja vatre i krvi, života i smrti

Boja vatre i krvi, života i smrti

U tehnološkom smislu, boje su proizvodi kemijske industrije namijenjeni bojenju…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…