DODIJELJENE NAGRADE LUKA RITZ

HRABRI I TOLERANTNI: Karlo Korona, Dražen Oršuš te Frano Markulin

ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Godišnje Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene su Karlu KORONI, učeniku zadarske gimnazije Jurja Barakovića, Draženu ORŠUŠU…

HRABRI I TOLERANTNI: Karlo Korona, Dražen Oršuš te Frano Markulin

… učeniku OŠ Ludbreg te posebno priznanje Franu MARKULINU, učeniku iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, a dobitnicima ih je uručila nova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka DIVJAK.

Karlo KORONA organizirao je brojne humanitarne akcije, između ostalih i onu koju je proširio na sve škole u Zadru i kojom je prikupio više od 30 tisuća kuna za pomoć teško bolesnoj djevojci Anđeli Piplović koja boluje od Rettovog sindroma - teške i rijetke bolesti, a novac joj je bio potreban za liječenje u Nizozemskoj.

Dražen ORŠUŠ učenik je romske nacionalne manjine koji se školuje po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih predmeta. Učenik ima intelektualne teškoće uz oštećenje vida. Predložen je za nagradu jer u svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i oko ostale djece te u školi najradije sudjeluje u humanitarnim aktivnostima.

Fran MARKULIN je u 11. godini obolio od leukemije i prošao dugo liječenje. Nakon liječenja i povratka u školu, doživio je nerazumijevanje vršnjaka i zlostavljanje što je rezultiralo depresijom koju je prebrodio. Potaknut time, došao je na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im podrška u teškim trenucima. Njegovi roditelji osnovali su udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svom iskustvu i daje im nadu za ozdravljenjem i vraća optimizam.

Ministrica Blaženka DIVJAK: Svaki doprinos prevenciji nasilja daleko je vredniji od napora da se otklone posljedice

"Nasilje u svim svojim oblicima predstavlja problem društva, ostavlja posljedice na psihičko i fizičko stanje, a jednako tako na socijalni život osobe koja ga je proživjela. Svaki doprinos prevenciji nasilja daleko je vredniji od napora koji se moraju učiniti da bi se otklonile posljedice toga", naglasila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Naglasila je da je za kvalitetno rješavanje problema bitna suradnja tijela državne uprave, organizacija civilnog društva, odgojno-obrazovnih ustanova, ali i svakoga pojedinca "jer se radi o ogromnom društvenom problemu".

Istaknuvši da je svrha dodjeljivanja nagrade poticanje mladih u aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, Divjak je kazala da nije dovoljno samo o tome pričati ili prigodno govoriti, već prije svega treba kontinuirano educirati učenike, mlade ljude, studente u školama i fakultetima o nenasilnom rješavanju sukoba i ogromnoj šteti fizičkog nasilja.

"Cilj ovog natječaja i dodjele nagrade je izgradnja sigurnije okoline, počevši od vlastite promjene koja dovodi do društvenih promjena i osigurava postojanje sigurne zajednice koja brine. Škola mora biti takvo mjesto", poručila je ministrica.

"Ovo je nagrada, ali istovremeno i podsjetnik i sjećanje, nagrada onima koji čine dobro i prepoznaju što je važno i dobro. Podsjetnik je zato što više ne smijemo dozvoliti da se ovakvi nemili događaji događaju, a sjećanje je pak na mladost, energičnost i dobrotu Luke", dodala je.

Godišnja nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodjeljuje se od 2008. u spomen na tragično stradalog Luku Ritza, 18-godišnjeg srednjoškolca kojeg su huligani pretukli na smrt.

Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja, na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednoga iz srednje škole, a škola koju pohađaju, odnosno učenički dom u kojem je smješten nagrađeni učenik dobiva posebno priznanje.

O dobitnicima nagrade odlučivalo je peteročlano povjerenstvo - Lukina mama Suzana Ritz, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, voditelj Službe za međunarodnu suradnju u MZO-u Staša Skenžić, načelnik Sektora za otporu sustavu i međunarodnu suradnju u MZO-u Darko Tot i dobitnica nagrade za 2013./2014. Patricia Štriga. [ Hina ] 

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…