OPĆINA DEKANOVEC

Obilježili 110 godina državnog školstva

petak, 25. studenoga 2016.

Iako počeci školstva u Općini Dekanovec sežu u daleku 1841. godinu, kada je počela raditi tamošnja župna škola, tradicija obrazovanja i odgoja mladih započinje 1906. godine, kada župna prelazi u državnu školu.

Obilježili 110 godina državnog školstva

Time je želja i vizija mještana Dekanovca da sagrade školu, u kojoj se znanje prenosi s generacije na generaciju, postala stvarnost i danas privlači sve više učenika nižih razreda osnovne škole. Prigodnom svečanošću u prostorijama Područne škole Dekanovec tako je obilježena 110. godišnjica državnog školstva, što je bila idealna prilika za prisjetiti se brojnih naraštaja učenika, učitelja, ravnatelja, odgojitelja, osoblja i svih koji su svakodnevicu tijekom godina činili ugodnom.

  • Uz pomoć Županije škola dobiva novu učionicu i uvjete za jednosmjensku nastavu

Uz mnogobrojne roditelje, djecu i sumještane, svečanosti su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, ravnateljice Osnovne škole Domašinec Martina Kivač i Osnovne škole Podturen Marijana Cerovec te brojne učiteljice, a među ostalima i Katarina Hamer, Vesna Horvat i Damira Črep, koje su velik dio svog učiteljskog vijeka provele u školi. 

„Tradicija obrazovanja Područne škole Dekanovec primjer je dobrog i kvalitetnog školstva, ali i dokaz da su, bez obzira na uvjete, za uspjeh najvažniji ljudi. Ovdje su to učitelji, ravnatelji i svi koji svakodnevno rade s djecom, vode ih kroz život, te ih odgajaju u sposobne mlade ljude. Na tome vam od srca zahvaljujem te vam želim još mnogo uspješnih godina tijekom kojih ćete s jednakom pažnjom i ljubavi stvarati budućnost koja će biti ponos Međimurja“,rekao je tom prilikom župan Posavec te najavio pomoć u dogradnji još jedne učionice.

Naime, Županija je do sada već financirala projektnu dokumentaciju za taj projekt pa se početak radova očekuje već na proljeće, a time će ujedno biti stvoreni svi preduvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.

  •  Pokrenuta inicijativa da se u naziv škole uvrsti ime Florijana Andrašeca

Posebnu pozornost svih prisutnih privukla je zanimljiva prezentacija učiteljica Tatjane DobošićSilvije Birač Tatjane Pintarić, koje su predstavile povijest državnog školstva u Dekanovcu, od samih začetaka škole pa do danas. Upravo je učiteljica Tatjana Dobošić jedna od onih koje su svoj život posvetile odgajanju mladih u Dekanovcu, pa je tako iza nje velikih i divnih 40 godina rada u školi, dok je tijekom prezentacije istaknuto kako se u dokumentima spominje ime Kalmana Tisaja, jednog od prvih učitelja. Najviše učenika bilo je tridesetih godina, kad je školu pohađao 341 učenik, a fascinantno zvuči podatak da je tada jedan učitelj učio njih 240.

Slika je danas ipak drugačija, pa tako školu trenutačno pohađaju 32 učenika u 3 razredna odjela s ICT opremom, što učiteljima omogućuje kvalitetniji pristup i više vremena za svakog učenika posebno. Međusobna suradnja je nit vodilja rada škole, pa tako učenici sudjeluju u aktivnostima zajednica i udruga te u brojnim projektima, a posebna se pozornost pridaje očuvanju tradicije i njegovanju lika i djela Florijana Andrašeca, velikog skladatelja i pronositelja međimurske narodne kulture. Upravo je iz tog razloga župan Posavec podržao inicijativu vodstva škole za promjenom naziva u „Područna škola Florijan Andrašec Dekanovec“, kako bi se još više istaknula njegova važnost u povijesti škole, općine, ali i cijelog Međimurja.

Program obilježavanja velike obljetnice pripremili su sami učenici škole, a nakon završetka svečanosti pripremljena je i prigodna izložba fotografija iz osobne arhive nekadašnjeg učitelja Mije Korena. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]

 

 

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…