OSNOVNA ŠKOLA ŽAKANJE

Nemaju školsko zvono, a u učionicama boju zidova prilagodili predmetima

petak, 18. studenoga 2016.

Pauze unutar sata postoje, određuje ih nastavnik kada vidi da je pažnja učenika popustila, učenici se malo odmore, predahnu, a onda nastavljaju rad; pokuse, sviranje, pjevanje, crtanje, koji već sat imaju

Nemaju školsko zvono, a u učionicama boju zidova prilagodili predmetima

U Osnovnu školu Žakanje, u središtu općine naslonjene na susjednu Sloveniju, svakoga dana dolazi 125 učenika. Već pri dolasku, vidi se da je riječ o najljepše uređenoj zgradi u mjestu; imaju potpuno novu stolariju, krov i žuto-narančasto-zelenkastu termo fasadu, a iza zgrade veliki je školski vrt koji se prije nekoliko dana zasluženo okitio Zelenom poveljom HRT-a kao jedan od tri najljepša školska vrta u Hrvatskoj. Upravo odlično uređen i edukativni vrt i energetska obnova škole koja je donijela znatne uštede, donijele su školi zavidnu titulu.

No, škola u Žakanju može se pohvaliti i jedinstvenim projektom u Hrvatskoj. Već desetljeće u školi ne zvoni školsko zvono.

- Sada već imamo čitavu generaciju osnovaca koji su započeli i završili školovanje kod nas bez da su čuli školsko zvono. I svi su uspješni u srednjim školama i fakultetima. Za taj projekt možemo zahvaliti razumijevanju našeg bivšeg ravnatelja Dane Ugarkovića koji je prihvatio ideju nas, tada nastavnika prirodnih predmeta, jer smo željeli, primjerice, kemiju, biologiju fiziku staviti u blok sat, a onda smo tražili i da se ukine zvono. Ono dekoncentrira rad učenika i nastavnika, prekida u izvođenje nekih praktičnih zadataka, pokusa ili u izvođenju zaključka, pojašnjavanju zadaće. Nema zvona, ali sva se nastava realizira u zadanom vremenu. Pauze unutar sata postoje, određuje ih nastavnik kada vidi da je pažnja učenika popustila, učenici se malo odmore, predahnu, a onda nastavljaju rad; pokuse, sviranje, pjevanje, crtanje, koji već sat imaju. Osim toga, nema napetosti i čekanja zvona, opušteno se razgovara i završava cjelina, svi sve čuju i shvate, stignu pitati, a nema niti jurnjave, buke i galame hodnicima nakon zvona. Uz to, prilagodili smo i obroke u školi djeci, tako da je ručak u 10 sati. – priča nam Vesna Hajsan - Dolinar, ravnateljica OŠ Žakanje s kojom obilazimo učionice i hodnike škole. Taj princip rada imaju i njene područne škole u Ribniku i Kamanju gdje je još 96 učenika.

Ravnateljica kaže da je sa svojim nastavnicima i učiteljima imala cilj stvoriti poticajno okruženje za sve učenike.

- To što nemam zvono jedan je način. Drugi su boje zidova u učionicama. Tri smo godine mjerili uspjeh i ponašanje učenika u učionicama s raznim bojama na zidovima. S obzirom na rezultate, prilagodili smo boje zidova. Ispalo je da je žuta motivirajuća, vesela i poticajna, plava je ugodna i ona je u kabinetima fizike, kemije, biologije, dok se jarko crvena pokazala agresivnom, iznimno poticajnom. Svi su nam zidovi u bojama kojima pomažemo učenicima da im bude što udobnije. Djeci do četvrtog razreda u njihovim smo učionicama postavili ormariće u kojima drže knjige i pribor, mape. Kući nose samo ono što im treba za domaću zadaću. – kazuje nam ravnateljica.

Škola ima e-dnevnik, učionicu s tabletima, a što je najzanimljivije, uz veliku školsku dvoranu, imaju čak dva hektara vanjskog prostora na kojemu su sjenica i dječje igralište za malene s ljuljačkama, klackalicama za koje su od Karlovačke pivovare 2010. godine dobili 34.000 kuna, ali i arboretum, jezerce, kamenjar, nogometno, rukometno, košarkaško, ali i tenisko igralište čime se malo koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vecernji.hr ]

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…