OŠ 'LJUBO BABIĆ', JASTREBARSKO

Školarci i učiteljice zasadili Aleju prvašića

ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Nepunih tjedan dana nakon što je Jaska dobila novo 21 stablo lipe, koje su na Centrali zasadili vrijedni pčelari, uz potok kraj Glazbene škole zasađeno je još 12 novih stabala koja će krasiti Jastrebarsko.

Ovaj put stabla su sadile male i nježne ručice jaskanskih školaraca, a tom je sadnjom naš grad dobio novi drvored nazvan Aleja prvašića.

1a, 1.b, 1.c, 1.d.... i sva ostala razredna odjeljenja prvašića Osnovne škole "Ljubo Babić" od danas imaju svoje stablo u Aleji prvašića.

Zasadili su ga upravo oni, mali prvašići jaskanske osmoljetke uz pomoć svojih učiteljica, kako bi tako zauvijek očuvali sjećanje na prve školske korake, pridonijeli očuvanju okoliša u svome gradu, a uz to i simbolično osvijestili javnost o značaju učitelja i prosvjetnih djelatnika u njihovom razvoju.

Projektu je velika misija osvještavati javnost o značaju učiteljice i prosvjetnih djelatnika. Ne znam mogu li dovoljno, kao majka, naglasiti koliko spoznajem njihovu važnost. Oni su prva vrata u društveni život i razvoj osobnosti pojedinca, svijesti i samosvijesti. Društvo treba poticati podizanje svijesti o njihovoj važnosti – rekla je idejna začetnica tog iznimno vrijednog projekta, naša sugrađanka Snježana AGOSTINI.

Dodala je kako je od ideje do ostvarenja projekta prošlo točno onoliko koliko je potrebno od djetetova rođenja do polaska u školu, što simbolično povezuje i ciklus razvoja i odrastanja djeteta kao jednog mladog stabla.

Svaki razred sadi zajedničko stabalce koje će poticati rast i razvoj jedne razredne zajednice. Promovirat će putem simbolike drveta zajedništvo i međugeneracijsku povezanost taj cijeli ciklus kroz koji prolazi jedno stabalce, kao što i naša djeca prolaze ciklus odrastanja – kazala je Snježana Agostini.

RAZVIJATI SE KAO STABLO
Svako od 12 novih stabala krasi i eko-pločica na kojoj su ispisana imena učenika svakog razreda abecednim redom te ime učiteljice. Snježana Agostini vjeruje da će sve njih njihovo stablo međusobno povezati, a usporedo s njihovim razvojem razvijat će se i njihovo stablo.
Što će tek biti kad se djeca budu vraćala i prolazila s roditeljima i gledala svoja stabalca jednako velika i razgranata kao i oni. Naša djeca su budući gradonačelnici, njegovateljice, liječnici, a Aleji je cilj stvarati i razvijati svijest o svakom djetetu i važnosti da se ostvari u svojoj punini. Stoga poručujem djeci da postanu najbolje verzije samih sebe – veli Snježana Agostini.

Hvalevrijedan projekt podržali su Grad Jastrebarsko i Društvo Naša djeca Jastrebarsko, u čijoj je organizaciji proveden u djelo, a nastavak njegove provedbe očekuje se i dogodine, kad će nova stabla zasaditi novi jaskanski prvašići.
U planu nam je svake godine svim generacijama prirediti isto slavlje i podignuti ovakav, možemo reći, živi spomenik, kao rastući spomenik našeg grada. Bit će sve duži i sve veći i vjerujemo da će spojiti i prigradska naselja s gradom, a onda i druge gradove s ovim našim prekrasnim gradom – rekla nam je predsjednica DND-a Jastrebarsko Nikolina RIBARIĆ.

Uoči sadnje Aleje prvašića u Glazbenoj školi Jastrebarsko upriličen je prigodni program u kojem su nastupili plesna skupina Limača Udruge K.A.O.S., učenica Glazbene škole Jastrebarsko Marta SEVERINAC te Svetojanske mažoretkinje, a program su vodili članovi Dječjeg foruma Jastrebarsko. [ IZ DRUGIH IZVORA | jaskadanas.hr ]

 

 

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…