E-matice idu naprijed

utorak, 18. ožujka 2014.
E-matice idu naprijed

Zbog neprestane prilagodbe potrebama informacijskog društva, suvremeni se školski odgojno-obrazovni sustavi ne mogu zamisliti bez tzv. integriranih sustava za upravljanje standardiziranim skupovima podataka, u nas poznatih kao e-matice. U Hrvatskoj postoji eMatica, centralizirani sustav MZOS-a, koja služi za unos najvažnijih podataka o učenicima i djelatnicima osnovnih i srednjih škola.

MaticeU Europi je gotovo nemoguće naći zemlju bez slične baze podataka, bez više ili manje razvijenog informacijskog sustava za upravljanje podatcima o učenicima i djelatnicima jer suvremeni pristup izobrazbi podrazumijeva postojanje takvih sustava i njihov stalan razvoj.

Discimus i ostali

U vezi s time zanimljiva nam vijest stiže iz Belgije, točnije iz Flandrije u kojoj su razvijene i međusobno povezane različite baze podataka radi prikupljanja informacija o učenicima i školama. Od rujna prošle godine sve škole i ustanove za izobrazbu odraslih prosljeđuju podatke ministarstvu obrazovanja preko baze podataka Discimus koja omogućuje centralizirano prikupljanje podataka o upisima, ispisima, pohađanju nastave, karakteristikama učenika i slično.

Za obradu podataka prikupljenih Discimusom razvijen je drugi projekt nazvan Skladište podataka, a usporedno s Discimusom razvijena je digitalna baza DAVINCI za izobrazbu odraslih – te DHO za visoku izobrazbu. Informacije iz tih baza služe kao ulazni podatci Centru znanja o izobrazbi i obuci koji razvija intenzivnu suradnju s mnogim sudionicima u području izobrazbe kako bi omogućio djelotvornu razmjenu podataka, informacija i znanja. Centar znanja namjerava ostvariti te ciljeve s pomoću mnoštva projekata, primjerice s pomoću portala Moja izobrazba (pokrenut ujesen 2013.), daljnjom digitalizacijom papirnatih dokumenata te aktiviranjem baze nazvane Škola čija je namjena prikupljanje informacija o broju učenika u školama i njihovim karakteristikama. Među prvima je pristup bazi omogućen školskim odborima te osnovnim i srednjim školama. Očekuje se da će postupno novi dokumenti i drugi čimbenici u obrazovanju biti pridruženi toj digitalnoj platformi.

Neovisno o tome o kojoj je europskoj zemlji riječ i koji je sustav u uporabi, sa sigurnošću se može reći da će se, prema sadržaju i formatu prikazivanja, sve postojeće baze podataka stalno mijenjati, sukladno zahtjevima korisnika za novim podatcima i promjenama u pravnim propisima. To je jednostavno zahtjev vremena s kojim valja ići ukorak.

Vezani članci
Školski portal: Vrijeme je za 'male podatke'

Vrijeme je za 'male podatke'

(Veliki podatci je termin koji se koristio da bi se…

Školski portal: Aplikacije za anonimu prijavu nasilja

Aplikacije za anonimu prijavu nasilja

Dvije su aplikacije prilagođene dvjema dobnim skupinama, odnosno djeci i…

Školski portal: Boja vatre i krvi, života i smrti

Boja vatre i krvi, života i smrti

U tehnološkom smislu, boje su proizvodi kemijske industrije namijenjeni bojenju…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…