KEMIJA SVUDA OKO NAS
Kuhinja kao kemijski laboratorij
Svaka je kuhinja mali fizikalni, kemijski i biokemijski laboratorij. Kad pripremate hranu, provodite mnoge kemijske i biokemijske reakcije.
Mi nećemo kuhati hranu, nego ćemo kuhinjski pribor i kemikalije koje se nalaze u kućanstvu upotrijebiti za pokuse. Kroz pokuse ćemo upoznati fizikalna i kemijska svojstva nekih tvari, naučiti što se događa kad se neke tvari međusobno pomiješaju i naučiti što se smije, a što ne smije. Sami ili u društvu možemo se kreativno zabaviti i istodobno nešto naučiti. Tako ćemo razviti sposobnost i naviku eksperimentiranja, uočavanja promjena i donošenja zaključaka na temelju rezultata pokusa, a mozak vježbati da ne zakržlja. A to su stvari važne za svako zanimanje...
KUHINJA KAO KEMIJSKI LABORATORIJ − Podržava li ugljikov dioksid gorenje i disanje
Ugljikov dioksid ne podržava gorenje, a, prema tome, ni disanje. Mogli bismo pomisliti da je to štetan i nepotreban plin. No, ugljikov je dioksid temeljna hrana za sve organizme. Biljke se ne mogu razvijati bez ugljikova dioksida, a svi ostali organizmi bez biljaka, kao nekakav začarani krug.
Iako ti se čini da sve znaš o kuhinji, kuhanju i kuhinjskom priboru ipak nikad ne izvodi pokuse u kuhinji bez nazočnosti drugih jer ako se slučajno ozlijediš, nitko ti neće moći pomoći.
ŠTO NAM JE POTREBNO ZA POKUS?
Dvije visoke čaše od 300 mL, komadić bakrene žice od električnih vodova duljine oko 30 cm, rođendanska svjećica, žigice, soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat), ocat.
1. Od bakrene žice, kakva se rabi za električne vodove, načini držač za rođendansku svjećicu. Učvrsti svjećicu u pripremljeni držač. U prvu čašu uspi oko 2 male žlice sode bikarbone. Ispitaj gori li svijeća u čaši sa sodom bikarbonom i u drugoj, praznoj čaši.
2. U prvu čašu sa sodom bikarbonom postupno dolij oko 50 mL octa. Uoči razvijanje plina. Kad se pomiješaju ocat i soda bikarbona, nastupa kemijska promjena, pri čemu nastaju nove tvari. Jedna je od tih tvari plin — ugljikov dioksid. Zato se sadržaj prve čaše zapjeni.
Upaljenom svijećom ispitaj podržava li nastali plin gorenje. Odmah ćeš uočiti da se svijeća ugasi. To se svojstvo ugljikova dioksida iskorištava za gašenje požara. Većina vatrogasnih aparata napunjena je ugljikovim dioksidom pod tlakom.
3. Upali svjećicu i uvjeri se da ona u drugoj, praznoj čaši, normalno gori. Čašu sa sodom bikarbonom i octom prinesi otvoru prazne čaše i polagano „prelijevaj iz šupljega u prazno”, ali tako da sva tekućina zaostane u prvoj čaši. Ispitaj u kojoj čaši sada svijeća gori.
Nakon prelijevanja „iz šupljega u prazno” pokazalo se da svjećica normalno gori u prvoj čaši u kojoj se prije gasila, dok se ugasi u drugoj čaši u kojoj je prije gorjela. Ovim smo pokusom dokazali da je ugljikov dioksid „teži” od zraka i da ga se može pretočiti iz jedne u drugu čašu. Pretakanja bezbojnoga plina nije se moglo neposredno vidjeti, ali upaljenom svjećicom posredno smo dokazali da je ugljikov dioksid pretočen iz jedne u drugu čašu.
RAZMISLI I ISPITAJ
Uzmi dvije svijeće, jednu duljine oko 5 cm, a drugu 10 do 12 cm. Postavi svijeće jednu pokraj druge tako da se mogu poklopiti staklenkom od konzerviranog povrća. Ako upališ obje svijeće i poklopiš ih staklenkom, koja će se svijeća prije ugasiti?
Ugljikov dioksid nastaje i pri alkoholnome vrenju grožđa i drugog voća pa se nakuplja u donjemu dijelu podruma. Ne podržava gorenje i disanje. Zato podrum ili duboki bunar treba prisilno provjetriti i ispitati upaljenom svijećom prije nego u njih uđe čovjek. Mnogi su smrtno stradali od gušenja ugljikovim dioksidom provjeravajući je li se mošt pretvorio u vino.
- ZANIMLJIVOST
Ugljikov dioksid nastaje kao jedan od produkata gorenja svih organskih tvari, drveta, ugljena, benzina, zemnoga plina i dr. Na nekim mjestima izlazi iz zemlje. Još od antičkih vremena poznata je „pseća špilja“ (tal. Grotta del cane) kraj Napulja u kojoj se nakuplja ugljikov dioksid. Naziv pseća špilja dobila je zato što se u njoj male životinje, poput pasa, uguše jer se ugljikov dioksid nakuplja pri podu špilje. Zbog razlike gustoće ugljikova dioksida i zraka ljudi mogu normalno razgledati špilju jer su viši od sloja ugljikova dioksida.
Probudite u sebi istraživača s pomoću ostalih 76 kuhinjskih pokusa koje možete pronaći u knjizi Milana Sikirice „77 KUHINJSKIH POKUSA - za djecu i mlade od 7 do 77 godina” u izdanju Školske knjige.
................
Autor teksta i fotografija:
Milan SIKIRICA
Priredio i uredio:
Goran BUKAN
Posjetite školski sajam i kupite originalne božićne darove dragim ljudima
Za školski božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca…
Kako napraviti papirnati mozaik za djecu
Papirnati mozaici zahtijevaju samo nekoliko materijala, a vaši će učenici…