Dm c sent x spr ki dv venr

srijeda, 5. veljače 2014.
Dm c sent x spr ki dv venr

Ako ste pomislili da su ta slova tiskarska greška, prevarili biste se. Evo male pomoći: SMS kod! Prijevod te kodirane poruke na talijanskom jeziku (Domani ci sentiamo per sapere chi viene) na hrvatskom znači Čujemo se sutra da vidimo tko dolazi.

Mladi obožavaju sms-ove

Osim tekstualnoga, SMS je također i netekstualni oblik kojime je moguće slati jednostavne grafike i melodije kako bi primatelj dobio što vjerodostojniji i točniji dojam o pošiljateljevoj poruci. SMS poruke zamijenile su mnoge tradicionalne načine komunikacije kao što su pisma, čestitke, razglednice pa čak i plaćanje parkinga! Ipak jeftinije su, brže i praktičnije od pošte ili faksa. Budući da mobitel podržava ograničeni broj znakova, „SMS-ovci“ su zbog ekonomičnosti bili prisiljeni izumiti novi jezik koji se sastoji od raznoraznih trikova skraćivanja poruke (emotikoni, tzv. smajlići, skraćenice riječi, izostavljene interpunkcije, pisanje jednostavnim glagolskim oblicima, uporaba brojeva). S obzirom na to da svaki jezik diktira određena pravila, iz njih su nastali kodovi i kratice prilagođeni upravo široj publici određenog govornog područja. Iako u našim krajevima hrvatske kratice nisu toliko zaživjele, već su preuzete iz engleskog, našlo se tu i par primjera iz svakodnevne uporabe poput KAE (kaj je?), OS (hoćeš), AE (hajde), POZZ (pozdrav), BZVZ (bez veze), LP (lijep pozdrav), kao i neizostavna uporaba dvaju gotovo zaboravljenih glagolskih oblika. Riječ je, naravno, o imperfektu i aoristu čija je (točna) upotreba u svakodnevnom obliku mnogima i dalje nejasna, no u SMS porukama to ionako postaje manje važno.

S druge strane Jadrana mijenjaju se riječi, no ne i njihova uporaba. Dok smo mi preuzeli engleske, Talijani su ostali vjerni svojim inačicama. Stoga su neke od najčešćih upotrijebljenih kratica u SMS-u C6? (ci sei) – broj 6 upućuje na 2. lice jednine glagola biti, TT (tutto), QND (quando), TVB (ti voglio bene), XKE (perché), XÒ (però), KI (chi), KE (che).

sms

Ponekad je jezična barijera (bila) prepreka u komunikaciji. Danas je to samo djelomično točno. Znali mi jezik ili ne, tu je i univerzalni način sporazumijevanja koji razumiju gotovo svi, a odnosi se, naravno, na prenesene izraze lica, odnosno emotikone. Smajlići koji namiguju, “šalju” bukete ili rođendanske balone, ali i poljupce, otkrivaju simpatije ili partneru poručuju da mislimo na njega. Pridaju li im se i skrivena značenja, koja znaju odgonetnuti samo ljubavnici, simboli mogu stvoriti tajni jezik. Primjerice, simbol “smješka” može nagovijestiti da je pošiljatelj bio zadovoljan prethodnom porukom, dok “plačko” upozoriti na tugu zbog  nesmotrene izjave. No i emotikone treba znati koristiti. Nerijetko je došlo do buke u komunikacijskom kanalu jer jedna od strana nije znala „prevesti“ šifriranu poruku. Slijedi popis najčešće korištenih emotikona:

J – sretan    L – tužan   ♥ – volim  :P – belj!  :S – zbunjen ;) – namiguje

                :@ – ljuti se   :/ – skeptičan :* – pusa    :,( – plače  K –  bez komentara 

XD – urnebesno smiješno, :D – jako veseo

Bili mi mladi ili stari, mora se priznati da je njihova uporaba, osim praktična, u najmanju ruku simpatična. Jel' tako? ;)

 

Autorica: Morana Pavelić Trbović

Vezani članci
Školski portal: Vrijeme je za 'male podatke'

Vrijeme je za 'male podatke'

(Veliki podatci je termin koji se koristio da bi se…

Školski portal: Aplikacije za anonimu prijavu nasilja

Aplikacije za anonimu prijavu nasilja

Dvije su aplikacije prilagođene dvjema dobnim skupinama, odnosno djeci i…

Školski portal: Boja vatre i krvi, života i smrti

Boja vatre i krvi, života i smrti

U tehnološkom smislu, boje su proizvodi kemijske industrije namijenjeni bojenju…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…