OBRAZOVANJU NE TREBA VIŠE TEHNOLOGIJE

U središtu moraju biti učitelji i ljudska povezanost

srijeda, 8. siječnja 2020.

Je li moguće da roditelji postaju svjesni činjenice da je previše vremena pred ekranima postalo jedan od glavnih problema našega obrazovnog sustava? Više nije tajna da tehnologija kao model učenja ne djeluje onako kako smo očekivali.

U središtu moraju biti učitelji i ljudska povezanost

Sjedimo ispred ekrana da bismo radili, slušali glazbu, igrali igre i pobjegli od svakodnevnog stresa. Na javnim mjestima, pred svoju djecu stavljamo ekrane da bismo ih umirili ili potaknuli na poslušnost. Istu stvar radimo i u prevelikim učionicama ili kad radimo s malim skupinama djece. Ekrani nas zabavljaju, pomažu nam da se opustimo i pomažu nam da u bilo kojem trenutku pronađeno odgovore na pitanja koja nas muče.

Međutim, to više nije tajna, tehnologija jednostavno nije model za učenje. Obrazovna je tehnologija tek u ranom stadiju razvoja i sasvim je razumljivo zašto je privlačna poduzetnicima i korporacijama. Međutim, ono što razdvaja poslovni model i obrazovanje jest to da se poduzetnici usmjeravaju na zaradu, a poučavatelji na djecu i učenje.

Za poduzetnički um, veliki razred s 50 učenika, jednom odraslom osobom i 50 ekrana odlična je financijska prilika te, stoga, „inovativna” ideja. Mnoge se privatne škole oslanjaju na ovakav model: „Učenici se izmjenjuju u laboratorijima za učenje, a to podrazumijeva zapošljavanje manje učitelja”, kaže autor Richard Whitmire. Škole poput Rocketship Mosaic mogle bi uspješno opsluživati 630 učenika sa samo šest učitelja i nekoliko pomoćnika. 

Netko tko dolazi iz poslovnoga svijeta također bi mogao pomisliti da je određeni tehnološki proizvod pogodan za obrazovne svrhe zato što dječje fokusne skupine pokazuju da ga vole i uživaju u njemu. Neki od njih misle da učitelji žele olakšati svoj posao stavljajući ekrane ispred dječjih očiju, ali ja ne znam nijednu jedinu osobu koja je postala učitelj zbog toga što je željela lagan posao.

Želio bih stoga pozvati poduzetnike i korporacije koje se bave obrazovnom tehnologijom da promijene način na koji gledaju razvoj svojih proizvoda. Na obrazovanje se ne bi smjelo gledati kao na tržište, a djeca nisu samo potrošači.

U obrazovanju mora postojati demokratičnost, a mi kao učitelji moramo nadzirati razvoj proizvoda koji su namijenjeni obrazovnom sektoru, jer je to dio etičke obveze koju imamo prema učenicima i svom zanimanju. Tehnologijom se možemo i trebamo koristiti precizno u školama, ali moramo pronaći ravnotežu između njezine primjene i uvida u taj problem koje nam nude razvojna psihologija i psihologija ovisnosti  te obrazovna psihologija.

Potrebna nam je obrazovna tehnologija koja učitelje stavlja u središte dizajna proizvoda i njegove primjene. Upravo je ljudska interakcija ono što djecu zaista potiče, uključuje i inspirira. Jednako kao što od svojih liječnika očekujemo da nam posvete vrijeme i pomognu nam, naša djeca trebaju prave učitelje s kojima će se povezati i kojima će vjerovati. Tek tada obrazovna tehnologija može zauzeti odgovarajuće mjesto u učionici.

Došlo je vrijeme da stavimo učitelje u središte učionica, da našoj djeci otvore nove uzbudljive i nepoznate obzore.

……………………. 

NAPOMENA 

  • EdSurge neovisan je informacijski izvor i zajednica za sve koje zanima obrazovna tehnologija.
  • Izvor: edsurge.com
Vezani članci
Školski portal: Traži se kritičko razmišljanje, rješavanje problema, komunikacija, suradnja te kreativnost i inovativnost

Traži se kritičko razmišljanje, rješavanje problema, komunikacija, suradnja te kreativnost i inovativnost

Za Američku organizaciju Partnership for 21st Century Skills (P21), koju…

Školski portal: Što je Steve Jobs rekao o obrazovanju

Što je Steve Jobs rekao o obrazovanju

… područje na kojem je ta ista industrija zaradila mnogo…

Školski portal: Vodič za uporabu Google Drivea u učionici

Vodič za uporabu Google Drivea u učionici

Putem oblaka učenici, učitelji, roditelji i ostali mogu pristupiti istom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…