NOVA ŠKOLA U INDIJI

Prednost daje sreći umjesto ocjenama – zavirite unutra

srijeda, 18. prosinca 2019.

Arhitektura većine srednjih škola u svijetu slično je osmišljena – hodnici koji vode prema učionicama, prednji i stražnji ulaz, kantina i sportska dvorana.

U blizini grada Chennai u Indiji novi internat pod nazivom Riverbend usmjeren je na promjenu tradicionalne arhitekture i kurikuluma u obrazovanju.

Umjesto masivne središnje zgrade, školski će kampus činiti više oko 15 manjih objekata koji su osmišljeni u skladu s predmetom kojem su namijenjeni, a to uključuje matematiku, poduzetništvo, književnost, umjetnost, meditaciju, povijest i tjelesni odgoj.

Namjera je, umjesto ocjena, na prvo mjesto staviti sreću učenika viših razreda osnovne i srednje škole, za Business Insider objašnjava glavni arhitekt škole Riverband Danish KURANI.

U ruralnom području izvan Chennaija, škola Riverbend 2020. godine ugostit će svoju prvu generaciju od 300 učenika [uz profesore, osoblje i umjetnike koji će ondje raditi]. Učenici će ovdje živjeti radnim danim, a za vikend putuju kući.

Školu je projektirala njujorška tvrtka Kurani, specijalizirana za obrazovne prostore. Kuranijev tim dizajnirao je izgled kampusa poput sela. Bit će smješten oko središnjeg trga, oko kojega će pak biti učionice, učenički dom, smještajni objekti za profesore i osoblje te poljoprivredno zemljište na rubovima kampusa, gdje će se učenici moći baviti poljoprivredom. 

Prilikom planiranja Riverbenda, tvrtka se osvrnula na dugogodišnju studiju koju je proveo Harvard, a koja je pratila ljude u posljednjih osam desetljeća. Istraživanje pokazuje da snažni međuljudski odnosi pridonose sretnom životu. 

Kampus uključuje mnogo zajedničkih prostorija koje nazivaju „laboratorijima za razgovore”, gdje učenici međusobno ili s učiteljima mogu raspravljati o projektima. 

Učenici će samostalno odlučivati o individualnom kurikulumu i rasporedu.

VIVEK, KIRAN i Indira REDDY, suosnivači škole i poduzetnici, vjeruju da će djeca biti angažiranija ako uče ono do čega im je stalo. Umjesto da samo pamte matematičke formule, radit će na projektima u kojima se traže rješenja problema stvarnog svijeta poput pristupa hrani, obnovljivih izvora energije, rješavanja stambenog pitanja i globalnog zdravlja. 

Učenici mogu učiti kako kodirati računalni program, izgraditi raketu, napisati kazališni komad, što god ih zanima.

„Školu uzimamo zdravo za gotovo onakvu kakvu je poznajemo. Većina ljudi školu smatra gomilom hodnika i učionica”, kazao je Kurani. „Ali želimo li promijeniti model obrazovanja i usredotočiti se na osobnost učenika, njihovu sreću i emocionalnu inteligenciju, tad se moramo zapitati koju vrstu prostora želimo ponuditi djeci.”

Kampus također uključuje mjesta za meditaciju, kuhinju za satove kulinarstva, glazbeni i plesni studio i radionice gdje će učenici moći pokrenuti posao. 

Škola će imati i suptilnije arhitektonske razlike u odnosu na tipičnu školu. Sve će zgrade imati oble linije kako bi se potaknulo mlade da se okupljaju bilo gdje. Nijedna zgrada neće biti viša od dva kata, što će, vjeruje Kurani, kampus učiniti intimnijim mjestom.

Riverband još nije donio konačnu odluku o tome hoće li u školi biti ocjena. Kurani smatra kako bi to dovelo do nezdrave konkurencije. Neće biti standardiziranih testova.

Škola će slijediti najnoviji trend američkog obrazovanja koji se naziva „personalizirano učenje”. Nastavnici neće držati predavanja već će imati ulogu mentora, dok će učenici samostalno birati što će i kako učiti.

Kampus će uključivati i institut za istraživanja koji će pratiti učinkovitost Riverbandovih tehnika poučavanja koje planiraju podijeliti s ostatkom svijeta.

Viša je svrha ove škole preispitati tradicionalno obrazovanje te odgojiti sretniju i suosjećajniju generaciju. 

„Naš cilj neće biti puko punjenje dječjih glava informacijama koje će oni potom recitirati bez ikakve svijesti o njihovu značaju”, kazao je Kurani. „Želimo odgojiti ljude koji pridonose zajednici. Ovdje se radi o preslagivanju prioriteta tradicionalne pedagogije.”

..................

NAPOMENA

  • SAD: Business Insider – portal koji se bavi temama politike, financija i društva.
  • Izvor: businessinsider.com
Vezani članci
Školski portal: Prvašići  pripremili 50-tak poklona za učenike u indijskom Mariapoliju

Prvašići pripremili 50-tak poklona za učenike u indijskom Mariapoliju

…  su prikupili novčana sredstva za misiju Mariapoli u Bengalu…

Školski portal: Škola u kojoj učenici školarinu plaćaju plastičnim otpadom

Škola u kojoj učenici školarinu plaćaju plastičnim otpadom

Službene statistike navode da njezini stanovnici svakodnevno proizvedu oko 26…

Školski portal: Ivana BAŠIĆ jedna je od sto najboljih prosvjetnih djelatnika na svijetu i dobitnica nagrade ‘Global Teacher Award’

Ivana BAŠIĆ jedna je od sto najboljih prosvjetnih djelatnika na svijetu i dobitnica nagrade ‘Global Teacher Award’

Nagrada Global Teacher Award dodjeljuje se učiteljima i nastavnicima koji daju poseban…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…