OŠ VLADIMIRA BECIĆA, OSIJEK

Učenici izabrali 16 najtolerantnijih učenika

srijeda, 20. studenoga 2019.

U osječkoj OŠ Vladimira Becića održan je cjeloviti projekt o temi tolerancije. Čitanje knjiga, radionice, rasprave, igre, kvizovi, animirani film, priznanja, diplome, međunarodna izložba, rap-pjesma – i sve o toleranciji!

Učenici izabrali 16 najtolerantnijih učenika

Održan je projektni dan kojim su izabrani Najtolerantniji učenici, na inicijativu Vijeća učenika. Učenici su bili nositelji aktivnosti, uz podršku i usmjeravanje učitelja.

S obzirom na to da je naša škola uključena u eksperimentalnu provedbu građanskog odgoja i obrazovanja – Osijek to GOO, ovaj je projekt rezultat iskustvene metode primjene građanskog odgoja i obrazovanja.

Svi smo jednaki po tome što želimo biti prihvaćeni, imati pravo na mišljenje, a pritom smo toliko različiti.

Kako biti tolerantan u tolikoj različitosti?

Vještina je to koja se uči, kao i kultura tolerancije u školi. Samom proglašenju najtolerantnijih učenika prethodile su brojne aktivnosti te veliki angažman učitelja u cjelovitoj provedbi. Učenici su kritički, savjesno i, najvažnije, zajednički donijeli odluku o tome tko će biti najtolerantniji učenik pojedinog razreda.

Posebno ih je oduševilo biranje najtolerantnijih učitelja, a u tome su kriteriji bili izrazito visoki. Učeničko vrednovanje učitelja također je vrijedna povratna informacija učiteljima: kako ih vide učenici.

Zanimljivo, učenici pravednost odnosno dosljednost vide kao ključne osobine tolerantnog učitelja. Učiteljica likovne kulture za ovu je prigodu postavila međunarodnu putujuću izložbu pod nazivom Tolerance Exibition, koja se sastoji od 10 plakata vodećih američkih dizajnera i ilustratora te je postavljena u više od 10 zemalja svijeta. U našu je školu stigla taman u pravo vrijeme kako bi svim učenicima pružila novu dimenziju tolerancije.

 

Tolerancija obuhvaća široki spektar tema svakoga nastavnog predmeta te se vrijednosti slobode, odgovornosti, solidarnosti, jednakosti, dostojanstva te nediskriminacije mogu pronaći u svim međupredmetnim temama novih kurikuluma Škole za život.

Prigodni program za dodjele diploma svakom najtolerantnijem učeniku obilježila je pjesma Dijete milosrdnog srca, koju je vodila vjeroučiteljica s učenicima integriranoga razrednog odjela te dječjim zborom.

Učenici produženog boravka snimili su pak kratak poučan animirani film pod nazivom Furaj svoj film. 

Recitatorska skupina predstavila nam je najljepše pjesme o temi prijateljstva i tolerancije pod nazivom Prijatelj/Friend, a program je završio popularnom rap-pjesmom Tolerancija koja kaže: „Zapravo je cool ta tolerancija, kao neka prava elegancija!”

 

Voditelji programa bili su predstavnici Vijeća učenika Marija MAJSTROVIĆ i Niko EFREMOV, koji su svima poručili:

„Naša škola nosi plaketu nulte tolerancije na nasilje, svakodnevno radimo na prihvaćanju različitosti te biramo nenasilje. Hvala svim našim učiteljima, djelatnicima škole koji nas tome svakodnevno uče.

Znamo da Vam nije lako, jer smo nekad u tome uspješniji, a katkad ne. No sjetite se uvijek: mi smo samo djeca i imamo pravo na pogrešku, Vi nas naučite kako da budemo bolji.”

Uz veliki pljesak, ponos i poticanje, učenici su podržavali svoje izabrane učenike, a pedagoginja škole Lea LIOVIĆ, ujedno voditeljica Vijeća učenika, dodijelila je diplome „najtolerantnijima”.

 Tolerantni Teo ŠOVAGOVIĆ, 5. b

.......................................... 

Počasne diplome NAJTOLERANTNIJIH dobili su učenici: Ivan KOJIĆ, 1. a, Franka RADMILOVIĆ, 1. b, Vanessa PAVIĆ, 2. a, Zara BAJSIĆ, 2. b, Tim MILAS, 3. a, Mila SAJTER, 3. b, Mirjam MAJDENIĆ, 4. a, Lovro DŽALTO i Katarina KLARIĆ, 4. b, Ana KOVAČEVIĆ, 5. a, Teo ŠOVAGOVIĆ, 5. b, Katja VIDAKOVIĆ i Viktorija GILIŠEK, 6. a, Karla KOVAČIĆ, 6. b, Magdalena KRSTIĆ, 7. a, Antonela BRADVICA, 7. b i Fran PAVLOVIĆ, 8. b.

Učenici 8. a razreda nisu izabrali svoga predstavnika te su zajednički odlučili da se za diplomu moraju više truditi te biti tolerantniji. Naravno, i njima smo ipak dodijelili diplomu, ali ovog puta cijelom razredu zato što se trude učiti kako biti tolerantniji. Učenici su također svojim učiteljima dodijelili diplomu kao zahvalu.

S obzirom na to da živimo u vrijeme aktualnosti društvenih mreža, kako bismo dodatno nagradili naše najtolerantnije, svaki se od njih fotografirao u Instagramovu okviru s imenom naše škole te će njihovih 16 slika krasiti unutrašnjost naše škole. Cjelokupan projekt završavamo 20. studenoga, na dan kad se obilježava 30 godina Temeljne konvencije prava djeteta, kad ćemo svi zajedno, učitelji i učenici, posjetiti kino koje će biti otvoreno samo za nas te ćemo pogledati dva filma o temi tolerancije.

Provedbu projekta smatram dijelom sustavnoga preventivnog programa, jer se njime jačaju socijalne vještine učenika, što je osnova svakoga preventivnog programa, kao što se jačaju poticajne pedagoške mjere. Pohvale, nagrade, priznanja, diplome. Čarolija dobrih poruka upravo je u tome – omogućiti djeci promjenu ponašanja te istu potaknuti i nagraditi. S obzirom na to da smo mi eTwinningova škola, projekt ćemo prikazati putem profila i ostalim školama u Europi te možda i ostvariti nova partnerstva i putovanja za naše učenike, što je velika želja ravnateljice Tatjane KRISTEK.

Ovaj projektni dan izdvojila bih kao primjer dobre prakse svim školama, jer osim što sadrži sve elemente aktualne Škole za život, u školu unosi pozitivnu energiju, podršku učiteljima, kao i osmijeh učenicima. A kad učenici postanu inicijatori aktivnosti, nema različitosti koju neće prihvatiti ako ih u tome nadahnjuje i motivira učitelj.

……………………

Lea LIOVIĆ, mag. pedagogije, koordinatorica projekta | OŠ Vladimira Becića, Osijek

Vezani članci
Školski portal: Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Već je neko vrijeme želja da jedna lijepa ideja zaživi…

Školski portal: Zajedno u zaštiti morskih kornjača

Zajedno u zaštiti morskih kornjača

… mediteranskih zemalja Europske unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Cipra,…

Školski portal: Christmas and New Year`s Cards Around The World

Christmas and New Year`s Cards Around The World

… pod nazivom Christmas and New Year`s Cards Around The…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…