INTERLIBER OD 12. DO 17. STUDENOGA

Dječja izdanja uz koje se zaljubljuje u čitanje

utorak, 12. studenoga 2019.

Ušli smo u vrijeme Interlibera, u tijeku je i Mjesec hrvatske knjige, a u knjižarama Školske knjige ovih se dana može naći pregršt novih naslova. Kako ističu u Školskoj knjizi…

Dječja izdanja uz koje se zaljubljuje u čitanje

…posebna se važnost iskazuje malim čitateljima. Radi se o izdanjima koja prate razvoj i interese malih čitatelja od njihova rođenja sve do dobi od 12 godina, ali u tim izdanjima uživaju i odrasli.

Program dječjih izdanja Školske knjige čine pažljivo odabrani naslovi najuglednijih svjetskih i domaćih autora, među kojima su mnoge od njih nagrađivane za najbolje ilustracije i priče.

Vrhunski prijevodi i briga za jezik čine ove knjige pouzdanim izvorima za djecu, roditelje, odgojitelje i učitelje na zajedničkom putovanju u svijet priča, umjetnosti, znanosti i tehnologije. Za cjelovit razvoj djeteta podjednako su važni umjetnost i znanost, navode u Školskoj knjizi.

Biti kompetentan čitatelj preduvjet je za uspjeh u obrazovanju, a prvi je korak u tome zaljubiti se u čitanje – poručuje urednica u Školskoj knjizi Emica Calogjera Rogić, članica Povjerenstva koje je izradilo prijedlog Nacionalne strategije poticanja čitanja.

– Nakladnički program posvećen djeci pomno je smišljen dio cjelokupnoga izdavačkog programa Školske knjige kojem je namjera odgojiti čitatelje odabirom djela i metoda poučavanja koji će pridonijeti tomu da djeca počnu doživljavati čitanje kao radost, istraživanje i zabavu, a ne kao muku – ističu iz Školske knjige.

Nakon Orašara i Četiri godišnja doba, stigle su i najiščekivanije glazbene slikovnice Labuđe jezero i Trnoružica koje djecu uvode u čudesan svijet glazbe Petra Iljiča Čajkovskog i uče ih kako slušati glazbu. Priča iz klasičnog baleta oživljava uz originalnu glazbu, a na svakoj je stranici oživljena predivnim ilustracijama i originalnim glazbenim dionicama. Na kraju knjige mogu se naći svi glazbeni ulomci s objašnjenjima i osnovnim glazbenim pojmovima.

Za upoznavanje s grčkom mitologijom tu je Mitologija – enciklopedija starogrčkih bogova, smrtnika i čudovišta, koja donosi pedeset najuzbudljivijih likova grčke mitologije, najmoćnijih bogova i božica, zemaljskih smrtnika i zastrašujućih čudovišta te vam omogućuje da otputujete u vrijeme stare Grčke. Od neustrašive i goropadne Atene do odvažnog Odiseja i njegova veličanstvenog povratka kući, ovo je savršena prigoda da upoznate pedeset najuzbudljivijih likova grčke mitologije.

Uza živopisne ilustracije izvanredno nadarene Victorije Topping i tekstove dr. Stephena Kershawa, čitatelj će osjetiti zanimljivo putovanje u svijet legendarnih, junačkih, a katkad i jezovitih života smrtnika, čudovišta i bogova.

Alarmantni izvještaji UN-a o stanju našeg planeta potiču ekologe diljem svijeta na mnogobrojne ekološke akcije. O jednoj od najvažnijih svjetskih tema govori slikovnica „More”, koja „predivno ilustriranim pričama o biljnom i životinjskom vodenom svijetu budi svijest djece o potrebi očuvanja okoliša i važnosti djelovanja svake osobe”. Slikovnicu je napisala britanska zoologinja, televizijska i radijska voditeljica Miranda Krestovnikoff, a ilustrirala nagrađivana ilustratorica i kaligrafkinja Jill Calder.

  • JEDINSTVENE KNJIGE

Velika knjiga usporedbi jedinstvena je knjiga prepuna nevjerojatnih činjenica o svijetu u kojemu živimo. Neke su stvari, poput egipatske velike piramide, toliko velike da ih je teško predočiti. Neke su stvari tako male da ih golim okom ne možemo vidjeti, nego se moramo poslužiti povećalom. Od najmanjega do najvećega, od sporoga do brzoga, od visokoga do niskoga, u ovoj ćete knjizi naći stotine zapanjujućih usporedbi. Nikad više na svijet ne ćete gledati istim očima, navodi su u najavi tog izdanja.

Putovanje kroz povijest umjetnosti

Povijest slika za djecu odvodi čitatelje na putovanje kroz povijest umjetnosti, od prvih umjetničkih djela naslikanih na zidovima špilja do slika koje danas stvaramo svojim računalima i kamerama na pametnim telefonima. Na temelju popularne knjige za odrasle, ovo dječje izdanje Povijesti slika donosi djeci priču o umjetnosti u formi razgovora umjetnika Davida Hockneyja i publicista Martina Gayforda, koji o umjetnosti govore jednostavno i jasno. Ilustracije Rose Blake obogaćuju priču obojice autora i približavaju povijest umjetnosti mladim čitateljima. Ova je knjiga osvojila posebnu nagradu Novi horizonti žirija Bologna Ragazzi Award 2019. koja se dodjeljuje knjigama koje se ističu inovativnim pristupom temi i koje čitateljima otkrivaju nove obzore.

……………………

Akademija za astronaute knjiga je u kojoj djeca mogu naučiti vještine koje posjeduju pravi astronauti, otkrivaju kako astronauti lete svemirskim letjelicama, kako hodaju u svemiru i kako provode pokuse. Te zabavne aktivnosti uključuju i kako uzgajati vlastitu hranu u svemiru te kako odraditi svemirsku šetnju.

U Akademiji za znanstvenike djeca aktivno uče o poznatim znanstvenicima, zapisuju vlastite otkucaje srca, računaju svoju dob na Marsu, provode kemijske reakcije i još mnogo toga. Ispunjena aktivnostima, zagonetkama, igrama i naljepnicama, Akademija za znanstvenike odličan je priručnik za buduće biologe, znatiželjne kemičare i ljubitelje fizike.

PROGRAM ŠKOLSKE KNJIGE ZA SUTRA

.........................................................................................

Knjiga Roboti savršen je spoj tiskane knjige i digitalne animacije te otkriva mladim čitateljima zanimljiv i kompleksan svijet robota. Autor uvodi mlade čitatelje u svijet robota opisujući poslove koje obavljaju, grane industrije u kojima imaju neizostavnu ulogu te tko ih i na koji način programira. Doznajte kakvi su radnici u usporedbi s ljudima i otkrijte njihove prednosti i nedostatke.

Autor prikazuje čudesan svijet robota koji mogu obavljati najrazličitije zadaće, od sklapanja automobilskih karoserija, rada na različitim pozicijama u tvornicama, preko izvođenja kućanskih poslova, sve do špijuniranja, sudjelovanja u borbama, spašavanja ili istraživanja svemira. Najintrigantnija skupina humanoidnih društvenih robota zadivljuje zahvaljujući brzom napretku tehnologije. Potičući znatiželju i želju za istraživanjem, autor otvara pitanje o tome što nam donosi budućnost s robotima i je li pojava vozila bez vozača najava potpuno novoga doba u kojem će roboti postati neizostavan dio svakodnevnoga života. Besplatna aplikacija Roboti važan je i neizostavan dio istraživanja svijeta robota. S pomoću besplatne aplikacije proširene stvarnosti roboti će oživjeti pred očima čitatelja. Pokrenite aplikaciju i doživite četiri fantastična virtualna iskustva: sastavite svog robota, a zatim s prijateljem koji će na svojem uređaju osmisliti svojega robota organizirajte borbu i odmjerite snage, pokrenite bespilotnu letjelicu i upravljajte njezinim letom, oživite humanoidnog robota, pokrenite ga i fotografirajte se s njim. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školska knjiga | Ivica BULJAN ]

Vezani članci
Školski portal: Umjesto Pokémona love – knjige

Umjesto Pokémona love – knjige

Lovci na pokemone koristili su se GPS-om i kamerom mobilnog…

Školski portal: Lijep i dobar kao što su i djeca

Lijep i dobar kao što su i djeca

Smib je nastao jedne zime u Masarykovoj ulici u Zagrebu.…

Školski portal: Izložbeni lanac knjiga

Izložbeni lanac knjiga

Djeca ih jednostavno ne primjećuju zbog količine knjiga na jednome…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…