SKLADATELJICI, GLAZBENOJ PEDAGOGINJI I AUTORICI ŠKOLSKE KNJIGE

Nataliji BANOV priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

petak, 8. studenoga 2019.

Hrvatski dječji festival je najveće okupljanje djece koja prikazuju svoja dostignuća na tri umjetnička polja - glazbenom, likovnom i literarnom.

U Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu 2. studenog 2019. godine Festival je održan po 26. put. Nastupila su 24 dječja zbora iz cijele Hrvatske. Prije koncerta u predvorju dvorane priređena je izložba izabranih dječjih likovnih radova te čitanje dječje poezije.

Svake godine je jedan umjetnik pokrovitelj, a ove godine je to Davor GOBAC koji je osmislio naslovnicu plakata i omotnice festivalskog nosača zvuka. Prije nekoliko godina Festival je uveo nagradu autorima glazbe za doprinos dječjoj glazbi koju su do sada dobili skladatelji Pero GOTOVAC, Arsen DEDIĆ, Đelo JUSIĆ, Alan BJELINSKI, Jovica ŠKARO, Ratko POGAČIĆ, a

  • dobitnica Priznanja za poseban doprinos dječjoj glazbi ove godine je Natalija BANOV.

Plesna udruga RiDANCE iz Rijeke na festivalskom koncertu izvela je kratak potpourri s nekoliko njenih festivalskih uspješnica.

……………….

Natalija BANOV [rođ. u Rijeci] glazbena je pedagoginja, nagrađivana autorica popularne glazbe za djecu, voditeljica dječjih zborova. Osnivačica je i višegodišnja voditeljica Dječjeg zbora Mići boduli iz Krka, a vodila je i zborove Tratinčice i Male tratinčice pri OGŠ Aleksandra Jug-Matić iz Rijeke, Vežičke tiće iz OŠ Vežica u Rijeci, a trenutno vodi školski zbor OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu Lovranske črešnjice (od 2013.g.).

Sa svim zborovima nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu na brojnim manifestacijama, svečanostima, koncertima, natjecanjima, osvojila niz nagrada među kojima se ističu: Zlatna plaketa sa zborom Tratinčice te Srebrna plaketa sa zborom Lovranske črešnjice na Glazbenim svečanostima hrvatske glazbene mladeži u Varaždinu, srebrne nagrade sa zborom Lovranske črešnjice na natjecanjima Vallis Aurea Cantat u Požegi i Croatia Cantat u Rijeci. S Vežičkim tićima nastupila je u finalu Global Education Festivala u Sanremu u Italiji 2009. g.

Sa svim zborovima nastupala je na brojnim dječjim festivalima diljem Hrvatske među kojima se po nagradama ističu Mikić, Kvarnerić u Rijeci, Hrvatski dječji festival u Zagrebu, Kukuriček u Đurđevcu, Mali Split, Mali Kninfest i dr.

Skladateljici, glazbenoj pedagoginji i autorici udžbenika Školske knjige, Nataliji BANOV čestitamo na Priznanju za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

……………..

Za sve svoje zborove i soliste skladala je dvjestotinjak pjesama popularnog karaktera koje su nagrađivane na brojnim dječjim festivalima, a među pjesmama se ističu one temeljene na tradicijskom primorsko-istarskom glazbenom izričaju kojeg na ovaj način neumorno promiče.

Velik broj pjesama objavljen je na nosačima zvuka ovih zborova, ali i festivala kao i na nosačima zvuka uz zbirke pjesama koje je izdala uz pjesnikinje: Ivanku Glogović Klarić iz Opatije (Pul mora 2004. g. i Lepa minja morem opčinjena 2011. g.) i Ljubicu Kolarić Dumić (Od proljeća do proljeća 2003.). Pjesme su joj objavljene i u drugim publikacijama.

Autorica je glazbe glazbeno-scenskog djela ČA MORE MORE-čakavske štorijice ke se kantaju, tancaju i igraju koje je u izvedbi Mićih bodula izvedeno na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku 2006. g. te na Međunarodnom festivalu amaterskog dječjeg kazališta u Ostuniju u Italiji 2007. g.

Svakako najveće stvaralačko djelo je autorstvo glazbe i suvoditeljstvo u pripremi i izvedbi Mjuzikla za djecu i mlade NOVI DAN praizvedeno 2010. g. u produkciji Plesne udruge RiDANCE iz Rijeke, a koje je nagrađeno najboljim projektom za djecu Gradova i općina – prijatelja djece.

Članica je Plesne udruge RiDANCE za koju piše glazbu za predstave i nastupe.

Kao autor surađuje i s brojnim školama, vrtićima i udrugama u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

U svom pedagoškom radu ističe se još kao mentor svojim učenicima u dječjem glazbenom stvaralaštvu u kojem također s učenicima osvaja brojne nagrade (prve nagrade na natjecanju Europa u školi, dječjem festivalu Kvarnerić, i drugim natjecanjima i natječajima dječjeg glazbenog stvaralaštva).

Suautorica je udžbenika glazbene kulture Allegro od 4. do 8. r.

Članica je prosudbenog povjerenstva na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva (u Zagrebu) u organizaciji Glazbene udruge Opus.

Voditeljica je Županijskog vijeća učitelja glazbene kulture Primorsko-goranske županije.

Za svoj cjelokupan pedagoški rad i postignuća, 2011. g. nagrađena je najvećom državnom nagradom Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivan Filipović za promicanje pedagoške teorije i prakse, a 2016. g. Godišnjom nagradom najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima Primorsko-goranske županije.

Najveći uspjeh su, kako sama kaže, njeni talentirani učenici koji se nastavljaju baviti glazbom nakon dječje dobi kao što su mlade hrvatske pjevačke nade Antonela Doko, Matea Dujmović, Antonio Krištofić, Andrina Frleta, prateći vokali Damiru Kedži Anja Stanić i Lucija Štefančić, DJ-ica Ana Antonova, voditelj zborova i klapa Frane Frleta, mnogobrojni članovi Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan iz Rijeke, zbora Putokaza, vokalne skupine Bona Forma iz Krka, članovi brojnih klapa i drugih glazbenih ansambala.

Kao autorica pjesama Natalija Banov je na Hrvatskom dječjem festivalu prisutna je od 2000. g. na kojem je u tih 20 godina objavljeno 36 njenih pjesama, a izveli su ih zborovi: Mići boduli iz Krka, Tratinčice i Male tratinčice, Vežički tići (OŠ Vežica), Ljiljani (OŠ Turnić), Primorčice iz Rijeke, Lovranske črešnjice iz OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana i Mošćeničke Drage, ansambl Mjuzikla za djecu i mlade Novi dan pri Plesnoj udruzi RiDANCE te Mjuzikl radionica pri Plesnoj udruzi RiDANCE U Rijeci.

Među tih 36 pjesama, a među onima u primorskom melosu, ističe se pjesma LIPA MALA, prvi kanon u svijetu s elementima „istarske ljestvice“ koji je praizveden na Hrvatskom dječjem festivalu 2005. g. u izvedbi Dječjeg zbora Mići boduli iz Krka, a pjesma SKRIVALO u izvedbi istog zbora, a nakon Hrvatskog dječjeg festivala 2007. g. poslana je na INTERNATIONAL SONGWRITERS COMPETITION 2009. u Nashvillu (SAD) na kojem je ušla u polufinale u prvih 30 od nekoliko tisuća pjesama u kategoriji CHILDREN`S SONGS. Pjesma je posebna i po tome što je brojalica u „istarskoj ljestvici“, a dio pjesme je napisan riječima od samo 2 slova (što je posebnost čakavskog narječja u Hrvatskom primorju).

2003. g. kada je HDF posljednji put bio natjecateljskog karaktera, pobijedila je njena pjesma LOVILO u „istarskoj ljestvici“ (u izvedbi Dječjeg zbora MIĆI BODULI) uz jednoglasnu odluku stručnog ocjenjivačkog suda kojeg su činili: Miljenko Prohaska, Stjepan Mihaljinec, Tomislav Rižnar, Pero Gotovac.

NOVI DAN je pjesma koju su nakon HDF-a 2007. g., Vežički tići izveli u finalu GEF-a (Global Education Festivala) u Sanremu u Italiji 2009. g. , a ujedno je i naslovna pjesma Mjuzikla za djecu i mlade NOVI DAN izvedena 2010. u produkciji Plesne udruge RiDANCE, Rijeka.

I pjesmu MOREM OPČINJENA su nakon HDF-a 2008. g., Vežički tići izveli u finalu GEF-a (Global Education Festivala) u Sanremu u Italiji 2009. g., a ujedno je i naslovna pjesma Zbirke pjesama s nosačem zvuka LEPA MINJA MOREM OPČINJENA u suautorstvu s Ivankom Glogović Klarić (2011.). (Lepa minja = lipa mala)

I sve ostale njene pjesme prikazuju, bilo glazbeno, bilo tematski, ljubav prema svom primorskom zavičaju kao i prema njenom neiscrpnom nadahnuću – moru.

(I potpourri koji je samo ukratko prikazao njeno stvaralaštvo na HDF-u, donosi motive primorskog zavičaja i mora kojeg toliko voli i kojim je opčinjena).

Od malenih solista zborova koji su izvodili pjesme N. Banov ističe se PORINOM za najboljeg novog izvođača godine (2017.) ovjenčana ANTONELA DOKO kojoj je upravo nastup na HDF-u 2005. bio prvi veliki javni nastup, a kao solistica Ansambla Mjuzikla za djecu i mlade NOVI DAN na HDF-u je nastupila i 2010. g. , MATEA DUJMOVIĆ, četvrtfinalistica The Voica 2016., bila je solistica na HDF-u 2008. i 2009. g., a ANJA STANIĆ - prateći vokal popularnom pjevaču Damiru Kedži (i uskoro sudionica The Voica 2019.), bila je solistica na HDF-u 2010. g.

Vezani članci
Školski portal: Nagrada Luka Ritz učenicima Niki RADUJKOVIĆU i Matiji OSTOIĆU

Nagrada Luka Ritz učenicima Niki RADUJKOVIĆU i Matiji OSTOIĆU

Niko RADUJKOVIĆ učenik je Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" postiže iznimne…

Školski portal: Profesorica Nejašmić-Pirnat na kiparskom simpoziju u Italiji

Profesorica Nejašmić-Pirnat na kiparskom simpoziju u Italiji

… [21 Simposio internationale di scultura su pietre del Friuli…

Školski portal: Gradonačelnica Pakraca čestitala učenicima Srednje škole Pakrac!

Gradonačelnica Pakraca čestitala učenicima Srednje škole Pakrac!

… u konkurenciji s još 50-ak škola, nagrađeni putovanjem u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…