POUČAVANJE JE SAMO POSAO

„Neka vam vrijeme provedeno s obitelji bude prioritet”

petak, 18. listopada 2019.

Učitelje njihov posao može potpuno preplaviti, stoga treba znati kad povući crtu i posvetiti se svojoj obitelji, kaže Kirsty Crommie.

„Neka vam vrijeme provedeno s obitelji bude prioritet”

Svatko tko želi pronaći ravnotežu između karijere i obiteljskog života možda misli da je poučavanje idealan izbor za njega. Stabilno radno vrijeme, dugački praznici, pomaganje svom djetetu s izradom domaće zadaće…

Sve to zvuči poput savršenog posla za nekoga tko ima obitelj. Međutim, kako to zaista izgleda u stvarnosti za učitelje koji pokušavaju uravnotežiti karijeru s izazovima obiteljskog života?

Istina je da većina učitelja, ako ne i svi, imaju dugačke radne dane. Mnogi čak dolaze ranije na posao ili ostaju dulje u svojim učionicama. Mnogi pak kući nose hrpe materijala za ocjenjivanje i pripremu kako bi nastavili raditi nakon što stave djecu na spavanje. Da, mnogo je poslova i zanimanja na kojima ljudi provode dugačke radne dane i često su u vrlo stresnim okruženjima.

Međutim, poučavanje je posebno nezgodno, jer kad ste nastavnik teško je znati kad stati. Svi želimo svojim učenicima osigurati najbolje iskustvo učenja i dajemo sve od sebe da bismo to postigli, ali u jednome trenutku jednostavno moramo reći „dosta!” – sve ostalo mora pričekati.

Školski su praznici odlična prilika da učitelji provedu vrijeme sa svojim obiteljima. No dobar dio tih praznika učiteljima odlazi na planiranje, izrađivanje, organiziranje i postavljanje učionice u pripremi za nadolazeću godinu itd. Uz to, velika količina vremena posvećena je razmišljanju o učenicima, lekcijama i o tome što bi sve mogli kupiti za svoju učionicu. Stoga se učitelji jednostavno moraju pokušati isključiti i usmjeriti se na sebe i svoje obitelji.

Svake školske godine potičemo roditeljski angažman u našim školama – organiziramo radionice na kojima učenici pokazuju što znaju te pratimo njihov napredak. Međutim,  kad naša vlastita djeca dođu kući iz škole jedva čekajući da nam ispričaju o nadolazećem školskom događaju shrvani smo činjenicom da ponovno nećemo moći prisustvovati nečemu važnome za naše vlastito dijete.

U školi koju moja djeca pohađaju ja sam uvijek prva na svim događajima, bez obzira na to radi li se o roditeljskom sastanku, prikupljanju sredstava, raspravljanju o domaćoj zadaći itd. Ja ću biti tamo za svoje dijete, bez obzira na sve, dat ću sve od sebe da pokažem da sam predan i angažiran roditelj!

Učitelji bi mogli raditi 24 sata na dan, sedam dana tjedno cijelu godinu i još bi uvijek bilo stvari koje moraju napraviti. Tome nema kraja – uvijek postoji još nešto što bi mogli napraviti za svoje učenike. To je razlog zbog kojeg je važno znati kad povući crtu, da bi odvojili posao od obitelji i spriječili da im se posao uvuče u svaki aspekt njihovih života, na štetu vlastitoga privatnog života.

Poučavanje je prekrasan posao i zaista je privilegij raditi ga. Ali to je samo – posao. Neka vaša obitelj bude vaš prioritet. 

 

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
Vezani članci
Školski portal: Jednostavan program za vježbanje namijenjen učiteljima

Jednostavan program za vježbanje namijenjen učiteljima

… razini šećera i inzulina u krvi, mentalnom zdravlju, kvaliteti…

Školski portal: Spriječimo dobre učitelje da napuste učionicu

Spriječimo dobre učitelje da napuste učionicu

Volim one za koje to radim, ali postoje stvari zbog…

Školski portal: Otvoreno pismo supružniku učitelja / učiteljice

Otvoreno pismo supružniku učitelja / učiteljice

Udana sam za divnog čovjeka, ali činjenica da se ponekad…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…