ŠTO „SUPERODLIKAŠI” NISU DOBRO RAZUMJELI

Sindrom „čistih petica”

petak, 4. listopada 2019.

Osnovna je svrha obrazovanja pripremiti osobu za suočavanje s raznim izazovima u životu. Prvi je veći izazov s kojim se dijete susreće, slučajno ili namjerno, osigurati dobre ocjene u školi.

Sindrom „čistih petica”

Dobre ocjene, naravno, potiču pohvale, ali pretpostavku da su samo odlikaši predodređeni za uspjeh u životu nazivam sindromom „čistih petica”. Ova opsesija ima bezbroj negativnih konotacija. Najštetnija je njegov učinak „sakaćenja” učenikova potencijala za razvoj pozitivnog učenja.

Ovakvog ćete učenika možda zateći kako užurbano zapisuje bilješke za vrijeme nastave. Međutim, njegove će bilješke na kraju možda biti potpuno nerazumljive.

Zašto? Jer ga sindrom „čistih petica” navodi da uloži maksimalan trud kako bi njegove bilješke izgledale što ljepše, što ga je omelo u prikupljanju ključnih informacija i znanja koje je učitelj želio prenijeti. Ne iznenađuje kad nakon određenog vremena dijete izgubi volju za učenjem.

Opsesija peticom učenika može učiniti napetim i prestrašenim zbog očekivanja roditelja, vršnjaka, učitelja ili braće i sestara. Oni pretpostavljaju da će zasluživši ocjenu manju od pet izgubiti svoju „privlačnost”.

Najgore je kad opsesija ocjenama gurne dijete u sukob s kolegama iz razreda, uzrokujući izolaciju i povlačenje pred potencijalnim prijateljstvima. Također, pohlepa za najvišim ocjenama stvara neravnotežu između učenja i igranja. Takav učenik bavljenje sportom smatra gubljenjem vremena. Dok se druga djeca igraju na igralištu, dijete opsjednuto ocjenama „guta” stranice udžbenika. Sve radi najboljih ocjena.

Učenik koji se ne zanima za rekreativne aktivnosti sklon je i gubitku interesa za istinsko učenje. On postaje štreber.

Jedna engleska izreka kaže: „Samo učenje i nimalo igre Jacka čini dosadnim dječakom.”

CJELOVITA SLIKA

Uspjeh je više od postizanja petica. Na primjer, jeste li čuli za čovjeka koji je napustio Harvard kako bi se mogao posvetiti razvoju svoga računalnog programa? Njegova je tvrtka postala softverski div i učinila ga najbogatijim čovjekom na svijetu od 1995. do 2007. godine. Dokazao je da su žeđ i ljubav prema znanju mnogo korisniji od obrazovne kvalifikacije!

Neki od vas možda će smatrati da je bespredmetno citirati Billa Gatesa, jer je on rođeni genij i nisu svi nadareni poput njega. Dopustite da vam ispričam priču o životu djeteta koji je imao ograničeno osnovno obrazovanje, ali je volio knjige. Nije imao strast za peticama, već za otkrivanjem novih stvari. To ga je učinilo predivnim čovjekom, bio je 16. predsjednik SAD-a, onaj koji će uvijek ostati upamćen po definiranju demokracije. Bio je to Abraham LINCOLN.

Težnja za dobrim ocjenama dobra je stvar, ali ne treba biti opsjednut peticama toliko da zanemarujete druga područja svog života.

RAZMIŠLJAJTE IZVAN OKVIRA

Najučinkovitiji način sprječavanja opsesije jest ne razmišljati o učenju onda kad se učenjem ne bavite. Uživajte u svakom trenutku i ne dopustite da vas proganja briga za postizanjem iznimnoga akademskog uspjeha.

NAPRAVITE VLASTITI RASPORED UČENJA

Odredite vrijeme za učenje, recimo dva ili tri sata dnevno. Nakon što završite s učenjem, opustite se i družite. Razgovarajte s prijateljima i uživajte u obiteljskim razgovorima. Postupno ćete primijetiti svoju mirniju osobnost.

ODVOJITE VRIJEME ZA ZABAVU

Odaberite hobi. Istražujte i nadograđujte svoje talente. Možda će vam prikupljanje maraka ili bavljenje sportom pružiti osjećaj samoostvarenja kakvo vam postizanje najviših ocjena nikad nije pružilo.

BUDI KORNJAČA, A NE ZEC

Mnogo je bolje ponašati se poput kornjače koja stigne na odredište nego zec koji odustane precijenivši svoje mogućnosti. Odgovara li vaša izvedba vašim sposobnostima, to će biti vaš stvarni uspjeh.

UŽIVAJTE U PROCESU UČENJA

Učenici koji na svakom ispitu dobiju peticu zaslužuju pljesak! Međutim, nemojte se osjećati loše ako se u vašoj svjedodžbi pojavi trojka ili četvorka. Zapamtite da ocjene ne određuju tko ste, koliki je vaš istinski potencijal i koliko biste bogati i sadržajni trebali postati u životu. Stoga održavajte nadu živom i uživajte u učenju novih stvari svaki dan.

----------------------

NAPOMENA

  • PAKISTAN: Dawn – najstarije dnevne novine na engleskom jeziku.
  • Izvor: dawn.com
Vezani članci
Školski portal: Nisu sve petice u zemlji iste

Nisu sve petice u zemlji iste

… nego ocijeniti jedan ispit, ali ako želimo izbjeći nepravde…

Školski portal: Prava mjera strogoće i zaključena jedinica

Prava mjera strogoće i zaključena jedinica

Zbog zaključene neprolazne ocjene osjećam se neuspješno kao učitelj. Nemam…

Školski portal: Moraš se bojati školstva nakrcanog papirnatim peticama

Moraš se bojati školstva nakrcanog papirnatim peticama

Pritisak je užasan i glavni problem sigurno nije u »patološki…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…