SVE NOVE STUDIJE POKAZUJU…

Tradicionalne knjige i dalje su najbolje za djecu

četvrtak, 12. rujna 2019.

Početak je nove školske godine. Dok vaša djeca biraju svoje omiljene knjige, roditelji moraju odlučiti između tradicionalnih knjiga ili elektroničkih verzija za svoju djecu.

Tradicionalne knjige i dalje su najbolje za djecu

Dr. Tiffany MUNZER, bihevioralna pedijatrica pri Sveučilištu Michigan i dječjoj bolnici C. S. Mott, istražuje utjecaj tableta i tradicionalnih knjiga na djecu. 

PREDNOST TRADICIONALNIH KNJIGA 

„Postoji toliko prednosti čitanja i zajedničkog čitanja tradicionalnih tiskanih knjiga!”, kaže dr. Munzer. „Studije dosljedno pokazuju da zajedničko čitanje tiskanih knjiga izgrađuje društveno-emocionalnu privrženost roditeljima, uči djecu konceptima koji se vežu za tiskane knjige (npr. okretanje stranica slijeva nadesno) te vještinama pismenosti, izlaže djecu bogatom vokabularu i njeguje vještine izvršnog funkcioniranja (npr. kako djeca uče obraćati pažnju, odgoditi zadovoljenje i kontrolirati impulse). Ovo su građevni blokovi akademskog uspjeha.”

„Djeca koja su tek prohodala razvijaju svoje vještine izvršnog funkcioniranja, ali njihova sposobnost obraćanja pozornosti još je uvijek ograničena. Ona stoga mogu biti podložna i ometena raznim distrakcijama koje e-knjige nude”, upozorila je Munzer. „Ona također stječu samostalnost na nevjerojatne načine, dok razvijaju vještine koje su potrebne za pismenost, ali još nisu sposobna čitati, zbog čega je iskustvo zajedničkog čitanja s roditeljima toliko važno za njih. Roditelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju njihova jezičnog razvoja.” 

KONTROLIRANO VRIJEME PROVEDENO PRED EKRANOM 

Ograničavanje vremena koje djeca provedu pred ekranom također je važno kad biramo knjige umjesto tableta, pogotovo kod vrlo mlade djece. 

„Kad govorimo o elektroničkim uređajima i djeci, preporuke se razlikuju s obzirom na dob”, kaže Munzer. „Američka akademija pedijatara u svojim smjernicama preporučuje izbjegavanje izlaganja elektroničkim ekranima kod djece mlađe od 18 mjeseci zbog toga što ne mogu prenijeti dvodimenzionalne slike u trodimenzionalni svijet. Nakon osamnaest mjeseci preporuka jest da odaberu visokokvalitetno programiranje te, najvažnije od svega, zajedničko gledanje i angažman s djecom dok upotrebljavaju uređaj. Smjernice Američke akademije pedijatara iz 2016. savjetuju roditelje da komuniciraju s djecom tijekom čitanja tiskane knjige, zbog toga što određena svojstva elektroničkih odnosno digitalnih knjiga mogu smanjiti bogatstvo jezika kojim se roditelji koriste da bi razgovarali s djetetom tijekom čitanja i mogu smanjiti razumijevanje čitanja kod djece.” 

DOBROBITI TABLETA 

U određenim situacijama tablet može biti koristan za neku djecu. „Elektroničke knjige mogu biti vrlo korisne za djecu s disleksijom”, rekla je Munzer. „Postoje aplikacije koje čitaju audioknjige i pritom naglašavaju određene riječi. To pomaže izgraditi vokabular na način koji je intuitivniji kod djeteta s disleksijom.”

„Prethodne studije među predškolskom djecom pokazale su da određena svojstva elektroničkih knjiga, poput rječnika, mogu poboljšati razumijevanje čitanja”, rekla je Munzer. A za one koji su neskloni čitanju, elektroničke knjige mogu biti zanimljivije. Druge su studije pokazale da razne opcije elektroničkih knjiga poput zvučnih efekata ili animacija mogu previše odvlačiti djetetovu pozornost sa sadržaja priče (te naštetiti razumijevanju čitanja). 

Dr. Munzer smatra da je interakcija tijekom zajedničkog čitanja ključna za djecu. „Ljubav prema čitanju leži u rukama roditelja”, kaže Munzer. 

„Rani početak, čak i s novorođenčadi, i često čitanje s djecom izgrađuje cjeloživotne navike i vještine, čak i ako se radi o samo pet minuta dnevno.” 

SAVJETI ZA ČITATELJE 

Dr. Munzer ima pet savjeta koji će vam pomoći da zajedničko čitanje učinite najboljim dijelom djetetova dana.

  • Počnite rano

Ako djeca još ne pričaju, čak i ako se doimaju kao da ne slušaju ili ako više vole žvakati naslovnu stranicu knjige, nikad nije prerano za početak!

  • Zabavite se

Čitajte izvodeći smiješne glasove kako biste nasmijali djecu.

  • Pjevate!

Pjevajte tekst knjige ili zajedno odglumite neke dijelove.

  • Dodajte dijalog

Roditelji se ne moraju slijepo držati onoga što piše u knjizi. Mogu dodati dijalog, pročitati samo nekoliko stranica ili gledati slike zajedno i pričati o njima. To bi trebalo biti zabavno i za roditelje i za dijete.

  • Roditelji znaju najbolje

Roditelji najbolje poznaju svoju djecu, stoga mogu prilagoditi iskustvo čitanja interesima i osobnosti svoje djece. Tako mogu odabrati teme u kojima njihova djeca uživaju.

………………

NAPOMENA 

  • Portal Ann Arbor Family nudi savjete, izvore i profesionalnu pomoć roditeljima i onima koji će to tek postati.
  • Izvor: annarborfamily.com
  • Photo by Becca Tapert on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Knjiga prijateljstva u boravku

Knjiga prijateljstva u boravku

Osmislili smo recepte za Knjigu prijateljstva u boravku. Knjiga prijateljstva…

Školski portal: Uhvatila nas je „Isparancija”

Uhvatila nas je „Isparancija”

Kad smo mali bili, svi smo sanjali takvu ekipu. Onu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…