SVAKODNEVNO ČITANJE DJETETU

Znanost kaže da čitanje istih knjiga čini dijete pametnijime

srijeda, 7. kolovoza 2019.

Jeste li znali da svake noći, kad se stisnete uza svoje predškolsko dijete i ono odabere svoju omiljenu knjigu, vi ga zapravo pripremate za uspješno obrazovanje i pisanje testova?

Znanost kaže da čitanje istih knjiga čini dijete pametnijime

Možda vas je ova izjava zaintrigirala ili razbjesnila, međutim, saslušajte me. Tijekom tog vremena događa se nešto što je doista ključno za njihov budući školski uspjeh.

Govorim o razumijevanju vokabulara. Kada sa svojom djecom razgovarate i čitate im svake večeri, vi ih izlažete bogatom vokabularu. Kako djeca uče nove riječi?

Kroz iskustvo i smisleni kontekst. Dječja se književnost koristi jezikom na nove i zaigrane načine, a dijete je poput spužve koja sve to upija.

Kada djeca u vrtiću uče čitati, ona uče vještine koje im pomažu prepoznati i izgovoriti riječi. Međutim, riječi moraju imati smisla. Djeca moraju razumjeti riječi koje čitaju da bi razumjela priču, a upravo je vokabular vrlo važna i zanemarena komponenta izgradnje čitatelja.

Međutim, kako je to povezano s pisanjem testova? Imate još nekoliko godina prije nego što ćete morati početi brinuti o tome, zar ne?

Iako imate dovoljno vremena da odgodite objašnjavanje pisanja testova, razumijevanje testova oslanja se na razumijevanje čitanja. Stoga ako djeca odlično razumiju riječi, ona će bolje razumjeti novi tekst. To postavlja temelje koje djeca trebaju da bi bila uspješna.

Zato, sljedećeg puta kad vam dijete stavi u ruke svoju omiljenu knjigu da je zajedno čitate po stoti put, nemojte očajavati.

Evo nekoliko dodatnih pristupa koji će vam pomoći da poboljšate svoju rutinu čitanja pred spavanje: 

POSTAVLJAJTE PITANJA

Ja volim postavljati pitanja otvorenog tipa. Ona mi daju uvid u način na koji moje dijete razmišlja i prosuđuje. Jedne večeri kad sam čitala kćeri, glavi lik u priči spomenuo je „najboljeg prijatelja“. Pitala sam je: „Po čemu je najbolji prijatelj drugačiji od običnog prijatelja?“ Ona je promislila o pitanju i odgovorila: „Najbolji prijatelj je onaj koji mi dopusti da ja donosim odluke.“ To nije bio odgovor koji sam očekivala, ali mi je dao priliku da razjasnim i ponudim više potankosti. Rekla sam: „Moji su najbolji prijatelji smiješni i dragi i mi volimo raditi iste stvari.“

ISTAKNITE NOV VOKABULAR ILI RIJEČI KOJE SE U VAŠEM DOMU NE KORISTE ČESTO.

Nekidan sam posjetila razred svoje kolegice i ona je upravo čitala knjigu u kojoj se spominjala riječ „zaobilaznica“. Zatim je zastala i objasnila djeci što znači ta riječ. 

Mi živimo u ruralnom području gdje nema zaobilaznica. Djeca u toj učionici vrlo rijetko čuju tu riječ u svojim svakodnevnim razgovorima s obitelji. Njezina sposobnost da prepozna važnost objašnjavanja te nove riječi važna je za kontekst priče i za pomaganje djeci da shvate njezino značenje.

GOVORITE O DETALJIMA U ILUSTRACIJAMA

Prekidanje čitanja u određenim trenutcima da biste komentirali slike i ilustracije u knjizi pogotovo je važno ako ste tu knjigu pročitali već sto puta. Dotad je dijete zapamtilo knjigu i zna riječi napamet. Umjesto da čitate, napravite stanku i doista pogledajte pojedinosti u ilustracijama. Postavite djetetu pitanja o ilustracijama i potaknite ga da se koristi novim riječima koje je od vas čuo već mnogo puta.

Svakodnevno čitanje djetetu nije samo prekrasan način da izgradite njegov intelekt već to izgrađuje i njegovo srce. Moji najbolji trenutci svakodnevnog života jesu oni koje sam provela u krevetu uza svoju kćer čitajući priču koju obje volimo.

…………….

NAPOMENA

  • SAD: Mother je portal koji donosi stručne ideje i nadahnjujuće priče namijenjene majkama diljem svijeta, te je uvijek u potrazi za novim načinima poboljšavanja života majki.
  • Izvor: mother.ly 
Vezani članci
Školski portal: Znanje za život

Znanje za život

Uvjerenost u to kako na početku možemo prikupiti dovoljno znanja…

Školski portal: Zašto je čitanje iste knjige dobro za djecu

Zašto je čitanje iste knjige dobro za djecu

Suosjećam s vama. Znam da vas to izluđuje, ali prije…

Školski portal: Srednja škola hodnike ukrasila koricama kultnih knjiga

Srednja škola hodnike ukrasila koricama kultnih knjiga

Zidove s obiju strana ulaza u učionicu, koji su izbočeni…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…