OŠ MATE LOVRAKA, PETRINJA

Folklor kao izvannastavna aktivnost

četvrtak, 13. lipnja 2019.

U Osnovnoj školi Mate Lovraka iz Petrinje vodim izvannastavne aktivnosti – folklor od početka 2001. godine. Nakon Domovinskog rata škola je počela raditi 1999. godine te je početnih godina bila vrlo slabo opremljena.

Sedam učitelja i šest roditelja uključilo se aktivno u jednogodišnji projekt Igrom i učenjem razvijamo svestrano dijete, kroz udruženje roditelja i škole. Aktivnosti razvijanja kulturne i javne djelatnosti, njegovanja tradicije i opremanje školske knjižnice volonterski su provodili učitelji i roditelji djece, a potrebnu opremu škola je nabavila zahvaljujući međunarodnoj organizaciji Catholic Relief Services, U.S.C.C.

U početku djelovanja folklorna skupina imala je 28 učenika. Kako bi se vjerno predstavila tradicija, založili smo se za nabavu tradicijskih glazbala tambura i razglasa koje će služiti i za ostale kulturne manifestacije. Uz mene, folklor su vodili roditelji Vesna i Zlatko Murtić, aktivni članovi gradskog folklora KUD Petrinjčica, te učiteljica glazbene kulture Ljubica Vugić, koja je uspješno vodila tamburašku skupinu. Otad ova izvannastavna aktivnost neprestano djeluje.

Glavni je zadatak aktivnosti očuvanje kulturne baštine Banovine i ostalih krajeva Republike Hrvatske, njegovanje običaja, dječjih pjesama, igara i plesova te očuvanje ruha i starih predmeta. Pronašla sam sebe u ovoj aktivnosti, jer čuvam u srcu svoje desetogodišnje iskustvo sudjelovanja u jednom od najizvornijih KUD-ova, KUD Moslavec iz Volodera. Svjesna visoke odgovornosti u ovom području, dodatno sam pohađala ciklus seminara G. Kneževića Dječje folklorno stvaralaštvo i njegova scenska primjena 2002. godine.

U folklornu skupinu upisuju se svake godine učenici prema svojim željama i sklonostima te skupina obično ima od 10 do 20 učenika od 1. do 4. razreda. Veći interes pokazuju učenice i učenici koji se ne mogu naći u nekim drugim izvannastavnim aktivnostima te im je u osnovnoškolskom obrazovanju ovo jedini oblik afirmacije i zajedničkog javnog nastupa. Autentičnim dječjim napjevima djeca se potiču na pokret i individualnost, osjećaj za govor, sluh i ritam te kulturu uopće. Kod djece se pobuđuje pozornost, spontanost, imaginacija i stvara se osjećaj zadovoljstva u radu. Učenici bolje razumiju prostorne odnose, pravilno se kreću uz pravilno držanje tijela pri izvođenju plesnih struktura. Razvija se prijateljstvo, međusobna suradnja i tolerancija, ljubav prema tradicionalnim vrijednostima svojeg naroda i domovini.

Folklorna aktivnost zastupljena je u kulturno-javnoj djelatnosti škole tijekom cijele nastavne godine, ali i izvan škole. Scenskim izvođenjem običaja Banovine, Posavine, Moslavine, Slavonije i ostalih zavičaja te pjesmama i dječjim igrama uz uporabu starih predmeta i tradicijskog ruha, uz tradicijsku glazbu tambure i dječje tradicijske instrumente, obilježavamo prigodne datume: Dane kruha, Svetog Nikolu, Božić, fašnik, Jurjevo i Dan škole. Redovito sudjelujemo na svečanom dočeku prvašića, na otvaranju natjecanja u školi i povremeno na završnoj svečanosti. Izvan škole folklornim nastupom sudjelujemo u Domu za starije i nemoćne osobe povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Sudjelovali smo četiri godine zaredom na Petrinjskom fašniku. Osim u fašničkoj promenadi uz roditelje, sudjelovali smo u programu prigodnim scenskim nastupom. Nekoliko smo puta prigodno nastupali na podjeli darova za djecu u tvornici Gavrilović. Djeca se oblače u jednostavne bijele, različito ukrašene narodne nošnje, koje smo godinama skupljali uz pomoć roditelja, baka i djedova.

………….

Lucija Gašparić, učiteljica razredne nastave, mentorica | OŠ Mate Lovraka, Petrinja

 

Vezani članci
Školski portal: Malim istraživačima bomboni kao nagrada za „otkriće”

Malim istraživačima bomboni kao nagrada za „otkriće”

To je izvannastavna aktivnost koja jednom tjedno okuplja dvadesetak učenika…

Školski portal: Domaćinstvo raduje učenike

Domaćinstvo raduje učenike

… potekla je od naše ravnateljice Stanke Pere MARTINAC, a…

Školski portal: Završnom priredbom proslavili 229. rođendan

Završnom priredbom proslavili 229. rođendan

Tim su povodom učenici i učitelji, u režiji profesorice Marije…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…