ISLAND | „SVJETSKI PRVAK” U ČITANJU

Bolje bez cipela, nego bez knjige

petak, 29. ožujka 2019.

Prosječna je temperatura na Islandu zimi oko nule, i malo ispod. Ostatak je godine između 10 i 15 stupnjeva. Kažu da su Islanđani za vrijeme Drugoga svjetskog rata stekli naviku čitanja zimi.

Bolje bez cipela, nego bez knjige

Uslijed tadašnjeg općeg mraka u ostatku Europe, uvoz na Island bio je ograničen. Tako je nastao „Jólabókaflóð”, u slobodnom prijevodu „bujica” ili „poplava knjiga”. No legenda kaže da se na ovom zemlji otoku oduvijek čita. Stanovnici su ponosni na islandske sage o vikinzima, koje su bilježili anonimni autori. U modernom se rječniku to naziva nordijskom mitologijom, koja potječe iz 9. stoljeća.

■  KNJIGA – NAJČEŠĆI DAR  ■

Otprilike od listopada nadalje na Islandu počinje masovna kupnja knjiga, registriranih u katalogu „bókatíðindi”, koji distribuiraju u sve poštanske sandučiće u zemlji. U prošlogodišnjem izdanju toga kataloga na 84 stranice predstavljeno je 800 knjiga. Čak 70 posto knjiga proda se u predbožićno vrijeme, jer je običaj da se 24. prosinca daruju knjige. U to godišnje doba noć, odnosno mrak, traju po 20 sati, pa Islanđani to vrijeme krate uz dobru knjigu.

Zahvaljujući ovoj navici, islandska literarna scena naročito je dinamična. Knjiga je najčešći dar. U prosjeku se na tisuću stanovnika objavi pet knjiga, pa je tako Island, narod pisaca, u toj kategoriji – svjetski prvak. Stoga ispada da na Islandu jedna polovica stanovnika čita ono što druga polovica napiše.

Svjetski gospodarski forum u Davosu u kratkom je filmu o čitanju na Islandu objavio da je to treća zemlja na svijetu po broju opismenjenih stanovnika. A kažu i da je prosječan Islanđanin razočaran ako za Božić ne dobije knjigu. Na Badnju večer obitelj obično zajedno večera, otvaraju šarene paketiće i noć provedu u čitanju darova (i jedenju čokolade). Ondje je čitanje knjiga u srži njihove kulture, a darivanje knjiga za Božić toliko uobičajeno da su se mnogi Islanđani začudili kad su saznali da su po tome u svijetu gotovo jedinstveni. Kažu – nikad ne bismo pomislili da taj božićni običaj postoji samo na Islandu.

A neki, koji se boje da će za Božić pod jelkom ostati bez knjige, kupe je sami sebi unaprijed. Tako je Sigríður Dögg Guðmundsdóttir, koja radi u Turističkom uredu, u prosincu izjavila: „Ove sam godine kupila knjigu o kojoj se trenutačno najviše govori. Tako ću, i ako ne dobijem knjigu za Božić, ipak imati što čitati.” A islandska narodna poslovica kaže da je „bolje bez cipela, nego bez knjige”.

■ „POPLAVA KNJIGA”  ■

Kristjan B. Jonasson, predsjednik Udruge islandskih izdavača, ovaj fenomen „bujice čitanja” naziva „kralježnicom islandske izdavačke industrije”. Na otoku svaki deseti stanovnik u životu – napiše i objavi (barem) jednu knjigu.

„Poplava knjiga” pridonosi prenošenju ove navike čitanja na djecu. Tako se u nakladama od tisuću proizvoda objavljuju brojne dječje knjige, pa ih djeca ispod jelke obično zateknu nekoliko. Osim toga, još jedan službeni podatak kaže da je primjerice 2011. godine u gradskim knjižnicama posuđeno više od milijun knjiga.

U nedavnoj reportaži na BBC-u objavljeno je da svijet teži digitalnim knjigama. A na Islandu više vole „stare”, tiskane knjige. Tako je jedan prodavač u islandskoj knjižari objasnio: „Knjiga nije tek usputni dar. Nezamislivo je stoga darovati nekome ikakvu drugu knjigu osim tiskane, tehnologija ne može zamijeniti papir.” [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema BBC ]

Vezani članci
Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Znanje za život

Znanje za život

Uvjerenost u to kako na početku možemo prikupiti dovoljno znanja…

Školski portal: Zašto je čitanje iste knjige dobro za djecu

Zašto je čitanje iste knjige dobro za djecu

Suosjećam s vama. Znam da vas to izluđuje, ali prije…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…