OŠ SRDOČI

Audiovizualna slikovnica opet prva na državnom natječaju „Stvarajmo e-kreativno”

četvrtak, 28. ožujka 2019.

„Stvarajmo e-kreativno” državni je natječaj za školske knjižnice osmišljen s osnovnom svrhom populariziranja i upotrebe različitih mrežnih alata kod oblikovanja prezentacija projekata, izrade stripa, audiovizualnih slikovnica ili interaktivnih priča.

Idejni su začetnici i glavni organizatori kolege knjižničari iz Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK) Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a natječaj je ove godine uspješno proveden četvrti put zaredom.

Ove smo se godine prijavili u kategoriji audiovizualne slikovnice, uratkom pod naslovom RAZIGRANI MAŠTOGRADI, koji je nakon zbrajanja glasova publike i triju članova stručnog povjerenstva, unutar svoje kategorije – ponovno nagrađen prvim mjestom u državi!

Novost je u odnosu na prethodne godine ta što je krajem prosinca dostavljena i službena obavijest o pozitivnom stručnom mišljenju AZOO-a te odobrenju i podršci MZO-a za provođenje ovoga projekta u školskim knjižnicama s obzirom na to da je isti prepoznat kao projekt s velikim mogućnostima poticanja čitanja, pisanja, razvoja informacijske pismenosti te kreativnosti i stvaralačko-istraživačkog učenja te smo stoga još više ponosni što možemo reći da je naša škola uključena te da svojim radovima na natječaju sudjeluje od prve godine provođenja.

Tada smo sudjelovali autorskim digitalnim stripom, prije dvije godine poslali smo digitalnu čakavsku slikovnicu „Božićna Čarolija” [koja je u kategoriji kreativne prezentacije projekta također osvojila prvo mjesto u Hrvatskoj], a prošle smo godine izradili interaktivnu višejezičnu slikovnicu „Peto godišnje doba”, s temom očuvanja karnevalske tradicije u Rijeci i sjevernom Primorju.

U  „Razigranim maštogradima” valja istaknuti da su svi tekstovi i likovni radovi originalni autorski radovi učenika 2. b razreda, a da se ideja za slikovnicu pojavila potpuno spontano, tijekom izrazito dobro odrađenog zadatka na satu Hrvatskog jezika.

U predgovoru slikovnice istaknuto je da „…posebnu zahvalu na usmjeravanju i poticanju učenika ove godine valja uputiti učiteljicama Ani BARETIĆ i Margareta JAGATIĆ GAVRAN, a za samu digitalnu priču tradicionalno su bile zadužene učiteljica Informatike Leona Lempl i školska knjižničarka Nensi ČARGONJA KOŠUTA, koje su s učenicima uvježbavale izražajno čitanje te ih snimale i naposljetku, zajedno, montirale „završni proizvod” (pomoću alata MovieMaker i Audacity).

Ove se godine mentorskom timu slikovnice prvi put priključila kolegica Ana Baretić, učiteljica 2. b razrednog odjela, a ostatak ekipe činile su Margareta Jagatić Gavran (vjeroučiteljica), Leona LEMPL (učiteljica Informatike) te školska knjižničarka.

Autori izvrsnih i brojnih crteža, kao i većine tekstova o raznovrsnim gradovima iz mašte koje su crteži pratili bili su učenici Gabriel ČAJKOVAC, Sunčica DIVJAK, Šime ISKRA, Helena KNEŽEVIĆ, Leona KRUŽIĆ, Andrej JELAČA, Mia MACAN, Mia OMAR, Emanuela PAŠIĆ, Paola RUŽIĆ, Mauro SAKIĆ, Petar SARDELIĆ i Ida TOMMASINI, a odabrane tekstove kasnije su čitali i snimili Andrej JELAČA, Mauro SAKIĆ i Lea TIJAN.

Svima onima koje su navedeni podatci zaintrigirali, preporučamo da naše „Razigrane maštograde“, u cijelosti  pogledaju i poslušaju OVDJE. 

Za kraj još napomenimo da će se svečana dodjela nagrada i priznanja u organizaciji HUŠK-a održati u utorak, 2. travnja 2019. u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na svečanosti Knjižna booka.

…………………

Nensi Čargonja Košuta, šk. knjižničarka | OŠ Srdoči 

Vezani članci
Školski portal: Javite se na IV. Likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO'  za osnovne škole RH

Javite se na IV. Likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO' za osnovne škole RH

… od ranoga srednjeg vijeka pa do danas. Kao takva,…

Školski portal: Natječaj za mlade pjesnike

Natječaj za mlade pjesnike

UVJETI NATJEČAJA: U natječaju mogu sudjelovati pjesnikinje i pjesnici do…

Školski portal: ZA ZEMLJIN SPAS JA DIŽEM SVOJ GLAS

ZA ZEMLJIN SPAS JA DIŽEM SVOJ GLAS

… životinja koje ih pojedu ili se zapetljaju u njih.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…