OŠ ANTE KOVAČIĆA, ZLATAR

Učenika Leonarda Rihtarića hvale i profesionalci

srijeda, 13. veljače 2019.

Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara već godinama, i to jako uspješno, sudjeluje na Koprivničkom salonu fotografije. Riječ je o državnom fotografskom natjecanju koje je ove godine održano jedanaesti put.

Učenika Leonarda Rihtarića hvale i profesionalci

Na Salonu fotografije koji se održava s imenom i pod motom Sretno dijete – sretna obitelj odazvalo se ove godine ukupno 47 autora s 282 fotografije. Na natjecanju tradicionalno sudjeluju vrhunski fotografski amateri, ali i profesionalci.

Međutim, i u toj jakoj konkurenciji, tročlani ocjenjivački sud – u sastavu Vladimir Puž (predsjednik) te Dražen Tetec i Marijan Lisjak (članovi), pohvalio je u temi Dijete/djeca kolekciju fotografija U potrazi za knjigom 1 i 2 učenika zlatarske osnovne škole Leonarda Rihtarića. Leonardov uspjeh još je veći, jer je u temi Obitelj pohvaljena i njegova fotografija Čitateljska obitelj. U ime organizatora, Foto kino kluba Podravina, Leonardu Rihtariću iz 8. b i njegovu mentoru stručnom suradniku knjižničaru Denisu Vinceku čestitao je Krešimir Juratović, predsjednik kluba.

FOTKAMA PROTIV NASILJA

Prisjetili su se i bivših učenika zlatarske škole Jurice Pribolšana, Petre Sokolić, Matije Bingule i Matije Varge, koji su prijašnjih godina također uspješno sudjelovali na Koprivničkom salonu fotografije.

– Ovaj državni fotografski natječaj pokrenuli smo prije jedanaest godina kako bismo poticali hrvatske fotografe – amatere, profesionalce, a pogotovu učenike da se što više bave fotografijom kao kreativnim područjem koje obuhvaća medijsku i tehničku kulturu. Zašto su naše teme dijete i obitelj? Želimo fotografijom potaknuti na to da u našim sredinama bude što više sretne djece i sretnih obitelji i da to ljubitelji fotografije prikažu putem svojim ostvaraja i da u konačnici bude što manje nasilja, poglavito onoga vršnjačkoga među mladima – istaknuo je Juratović na svečanom uručenja pohvalnica.

Leonardo i njegov mentor zahvalili su predsjedniku Foto kino kluba Podravina, a bila je to i prilika da nakon razgledavanja izložbe upoznaju središte Koprivničko-križevačke županije, ali u povratku i Varaždinske.

Fotografska skupina u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru formalno djeluje tek od početka školske godine 2017./2018., no u školskoj knjižnici učenici koje zanima fotografija počeli su se okupljati već od 2014. godine. Prva fotografija iz školske knjižnice Ante Kovačića, osmišljena i snimljena baš u tom prostoru, izložena je na Danu hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2014. u Sisku u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva.

KUPNJA PRAVE OPREME

Uslijedili su potom uspjesi učenika Lovre Posarića i Nikole Lončara na fotonatječaju Sigurnost i mobilnost za sve, u Čakovcu. Ravnatelj OŠ Ante Kovačića Marijan Posarić govori kako učenici od 2015. redovito sudjeluju i na fotonatječaju Knjiga svaki dan koji organizira Gradska knjižnica Požega. Predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva poznati je hrvatski fotograf, ali i metodičar u području fotografije Damir Hoyka:

– Na tom je natječaju uvijek velika konkurencija, uza spomenuto oštro oko svih članova žirija, i ponosni smo na to što su radovi naših učenika Darija Lesičara i Dorijana Hanžeka bili izloženi u Požegi. Ravnateljica Gradske knjižnice u Požegi uočila je da se naša škola redovito s fotoradovima javlja na taj natječaj pa je predložila da se i najbolji ostvaraji koji su prikazani u Požegi izlože u našemu gradu.

Zlatarski osnovnoškolci sami pronalaze fotonatječaje na internetu pa su tako dosad Vilim Kobeščak i Matija Varga sudjelovali sa svojim radovima na izložbi koju organizira OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu, a Vilim je čak osvojio glasovima žirija i glasovima publike prvo mjesto na natječaju NSK-a Bilo kuda, čitaj svuda. Spomenimo i sudjelovanje učenika na Ekofotki, na kojoj su uspješni bili Jurica Pribolšan (2015.), Vilim Kobeščak (2016.) i Nikolina Šumiga (2018.). Sudjeluje se i na lokalnim fotonatječajima pa tako ravnatelj Posarić izdvaja VolontirAJMO, koji je organizirala Krapinsko-zagorska županija, na kojemu je rad Patrika Raškaja objavljen u e-katalogu.

U školi ne zaboravljaju ni natječaje vezane za knjigu i knjižnicu poput Smiješak… čitajte koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, na kojemu su uspješni dosad bili Marko Bingula, Lucija Raškaj i Tomislav Tovernić te Selfie u knjižnici Hrvatskoga knjižničarskog društva, na koji su svoje fotografije poslale Lucija Raškaj i Lidija Kadoić. Odličan rezultat postignut je u ljeto ove godine, kada je osmaš Blaž Stužić snimio zlatarsku župnu crkvu i putem aplikacije epostcard Hrvatskih pošta kreirao razglednicu Zlatara i tako osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj na fotonatječaju Škljocni za sjećanje, koji je organizirala Osnovna škola Vladimir Nazor iz Budinščine.

– To je tek dio odličnih rezultata koje su postigli članovi naše fotografske skupine i sve to napravljeno je njihovim mobitelima. Zanimanje učenika za fotografiju i dosad ostvareni rezultati povod su da škola za rad skupine nabavi kvalitetan profesionalni fotoaparat – zaključuje ravnatelj Marijan Posarić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Branko Nađ ]

Vezani članci
Školski portal: Učitelji rade i tijekom praznika

Učitelji rade i tijekom praznika

… i ode sa mnom u školu pa da vidi…

Školski portal: Zlatarske iskrice najbolji list osnovnih škola u Hrvatskoj

Zlatarske iskrice najbolji list osnovnih škola u Hrvatskoj

Rezultati natječaja BIRAMO NAJBOLJI ŠKOLSKI LIST objavljeni su u Jutarnjem…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…