BBC JAVLJA DA BRITANSKI MINISTAR OBRAZOVANJA NICK GIBB ZAHTIJEVA:

„Zabranite mobitele u školama”

četvrtak, 7. veljače 2019.

Nick GIBB, britanski ministar obrazovanja, nedavno se osvrnuo na nacrt novog pravilnika za škole koji će se baviti problemom internetske sigurnosti, društvenih medija i online igranja.

„Zabranite mobitele u školama”

U novom će pravilniku također biti riječi o tome da djecu treba naučiti kako da ograniče količinu vremena koju provedu online.

  • Škole imaju moć zabraniti unošenje mobitela u školske prostorije.

Međutim, britanska vlada smatra da je odgovornost na ravnateljima te da oni trebaju odrediti je li to prikladno ili ne.

Patsy KANE, izvršna ravnateljica zaklade Edukacija i vodstvo u Manchesteru, smatra da je Gibbov plan „promašen, jer ne razumije koliko silno korisni mobiteli mogu biti za učenje”.

Kane je za BBC rekla da njezina zaklada potiče odgovornu upotrebu mobitela tijekom nastave te da učitelji mogu oduzeti uređaje ako ih učenici neprikladno koriste u školi. Dodala je: „Danas postoji mnogo odličnih aplikacija za ponavljanje gradiva, a učenici su zaista motivirani kad se njima koriste.”

Sindikat ravnatelja skeptičan je radi zabrane mobitela. Međutim, ministar Gibb kaže: „Mnoge su škole već uvele zabranu mobitela u učionicama. Iako će o ovome odlučivati ravnatelji, smatram da bi škole trebale zabraniti učenicima unošenje mobitela u školu ili učionicu.”

Katie IVENS, iz Kampanje za pravo obrazovanje, rekla je da podržava zabranu mobitela u učionici, ali da bi učenicima trebalo biti dopušteno nositi mobitele u školu radi sigurnosti.

  • Kako pronaći ravnotežu?

Prošlog je ljeta britanska vlada objavila nacrt novog pravilnika u kojem je objašnjeno kako bi se ova odluka mogla primijeniti.  

 „Djeca i odrasli žive u sve složenijem svijetu, a granica između njihovih online i offline života sve je manja. (...) Iako tehnologija nudi mnoge pozitivne i uzbudljive prilike, postoje i izazovi i rizici.”

Od objave dokumenta, u kojem stoji da bi „učenike trebalo poučavati o tome kako da pronađu ravnotežu između vremena koje provedu online i offline”, dosad je već stiglo 11 tisuća odgovora i komentara, a nove se smjernice očekuju uskoro.

„Djeca ne bi trebala provoditi sate i sate na svojim mobitelima ili iPadovima. Očito je da postoje goleme koristi interneta i naravno da nema ništa intrinzično štetno u provođenju vremena online”, rekao je Gibb i dodao:

„No, ako djeca pretjeraju te ne znaju ograničiti vrijeme koje provode na društvenim mrežama ili igrajući računalne igre, to krade vrijeme koje je posvećeno druženju s obitelji, vježbi, domaćoj zadaći ili igri s prijateljima. Također utječe na količinu sna i odmora, zbog čega djeca u školu dolaze umorna i ne mogu se koncentrirati.”

Ministar je također kazao da moramo „pomoći djeci da se pametno koriste mobitelima i društvenim medijima, jer to postaje sve važnija životna vještina koju moraju naučiti”.

Međutim, sindikat ravnatelja smatra da bi zabranjivanje unošenja mobitela u školu moglo biti kontraproduktivno.

Sarah HANNADIN, viša savjetnica za politiku sindikata, rekla je: „Zabrana mobilnih telefona sigurno djeluje u nekim školama, ali ne postoji opće pravilo koje će djelovati u svim školama. Zabrana mobitela mogla bi uzrokovati dodatne probleme, pa će se učenici njima koristiti potajice i skrivati ih. Naposljetku, škole rade na tome da pripreme mlade za svijet, nudeći im strategije koje će im pomoći da se odgovorno koriste elektroničkim uređajima te sposobnost da prepoznaju i nose se s bilo kakvim negativnim utjecajima ili problematičnim sadržajem na koji naiđu.”

…………….

NAPOMENA:

  • UJEDINJENO KRALJEVSTVO: BBC News odjel je BBC-a odgovoran za prikupljanje i emitiranje vijesti i informativnog programa. Taj je odjel najveća svjetska organizacija za emitiranje vijesti koja stvara 120 sati radijskog i televizijskog programa svaki dan te redovito objavljuje vijesti na internetu.
  • Izvor: bbc.com

 

Vezani članci
Školski portal: Strogi i ostvarili četiri puta bolje rezultate od nacionalnog prosjeka

Strogi i ostvarili četiri puta bolje rezultate od nacionalnog prosjeka

Ravnateljica škole Micheala Community School u Brentu, u sjevernom Londonu,…

Školski portal:  Zašto treba zabraniti upotrebu pametnih telefona u školi?

Zašto treba zabraniti upotrebu pametnih telefona u školi?

Studije upozoravaju na bitan porast akademskog uspjeha nakon uklanjanja telefona…

Školski portal: Nema mobilnog telefona na igralištu kako bi ih spriječila da ignoriraju djecu

Nema mobilnog telefona na igralištu kako bi ih spriječila da ignoriraju djecu

Osnovna škola St. Peter u Leighu, u blizini Wigana u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…