OŠ SUHOPOLJE

Održana 2. Humanitarna radionica Hobice za bebice

četvrtak, 14. lipnja 2018.

U sklopu projekta Udruge KrEdA iz Suhopolja u Osnovnoj školi Suhopolje održana je radionica izrade končanih hobotnica namijenjenih bebama u inkubatorima, odnosno prerano rođenim bebama „palčićima”.

Liječnici u Danskoj još su 2013. godine otkrili važnost pletenih hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenim bebama, a trenutačno se njima u Hrvatskoj koristi 12 bolnica.

Otkrili su da su prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale pletene hobotnice poboljšale disanje, imale pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi. Osim što se pokazalo da male hobotnice pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje, imale su i odličan smirujući utjecaj na bebe.

U Hrvatskoj se ovome posvetila inicijativa pod nazivom CroHobice za palčiće, a podržala ih je i Udruga KrEdA iz Suhopolja.

Na inicijativu nastavnice njemačkog jezika iz suhopoljske škole Sandre Pintarić, okupili su se i počeli s izradom hobotnica. U cijelom procesu pridržavali su se strogo zadanih veličina, vrste konca i punjenja, kako bi sve bilo savršeno za bebe. Pletene hobotnice podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce, zbog čega osjećaju sigurnost, a samim time omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju, jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene. Bebe se prigrle uz hobotnice, one ih smiruju i daju im oblik fizičkog kontakta zbog kojeg se vraćaju ugodne uspomene i odvraća im pažnju od inkubatora.

– Sve je zamišljeno kao interaktivno međugeneracijsko druženje plemenitog cilja. Mame, bake, tete, učiteljice i učenici okupili su se i razmijenili znanje u kukičanju. Nakon što su se u prezentaciji, koju je pripremila Lucija Lukačević, učenica 6. a razreda OŠ Suhopolje, upoznali s cijelim projektom i ciljem, oni vješti odmah su počeli izrađivati hobice, a ostali su pomogli u punjenju. Učenici 8. razreda Ema Anđelković, Maja Validžić, Filip Grčić, Klaudio Čimin, Ella Štajner i Tomislava Đurinić izradili su motivacijski plakat s porukama ohrabrenja za bebe i njihove obitelji. Cijeloj aktivnosti priključile su se i učiteljice i umirovljene učiteljice iz škola u Virovitici. Ovom su se projektu priključili i polaznici DV Suhopolje, koji su se upoznali sa svijetom hobotnica kroz dječje enciklopedije i s volonterima udruge KrEdA izradili likovne radove o toj temi, koje će zajedno s hobicama poslati bebama uz pozitivne poruke za roditelje.

Druženje su obogatile i polaznice Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice i PO Suhopolje Ella Štajner i Rene Helena Lukačević, koje su za sve prisutne pripremile mali klavirski koncert.

Konac potreban za izradu hobica osigurala je tvrtka Flora VTC, Robi monterski obrt iz Suhopolja i trgovina tekstila JAMNIĆ, a svoje prostore ustupili su besplatno OŠ Suhopolje i Općina Suhopolje, čiji su predstavnici pripremili i osvježenje za sve sudionike radionica.

– ZA CroHobice prvi sam put čula kada sam vidjela prilog na televiziji. Nakon toga sam potražila njihovu grupu CroHobice za palčiće na Facebooku. Pridružila sam se grupi te uz njihovu pomoć i sama počela izrađivati hobotnice. S obzirom na to da je sve veći interes bolnica za hobice, odlučila sa se javiti udruzi KrEdA odnosno Nataliji Kožić Lukačević za pomoć. A s obzirom na to da ona i udruga KrEdA uvijek rado sudjeluju u raznim humanitarnim, edukativnim i kreativnim akcijama, znala sam da sam se javila na pravu adresu. Tako nam je projektom osiguran potreban konac i prostor u kojem smo imale prvi sastanak te se veselimo sljedećem – rekla je voditeljica projekta Sandra Pintarić.

Nakon što sve hobice budu završene, bit će poslane na adresu CroHobica, koje će ih provjeriti i po iskazanim potrebama rasporediti po bolnicama.

……………

Anja FOSIĆ, suosnivačica Udruge KrEdA | voditeljica radionica za predškolce pri knjižnici Matija Gubec, Suhopolje ć

Vezani članci
Školski portal: Književni susret na dar budućim prvašićima

Književni susret na dar budućim prvašićima

… svake godine za svoje polaznike organizira i književni susret,…

Školski portal: Projektni tjedan: Učenik građanin

Projektni tjedan: Učenik građanin

…uz svoje učiteljice razredne nastave Anu BRCKOVIĆ, Ivanu KOLOMAZ, Ivanu…

Školski portal: Grofovske ljubavi u učeničkim djelima

Grofovske ljubavi u učeničkim djelima

Učenici su imali zadatak u dva tjedna trajanja natječaja po…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…