OŠ ANTUNOVAC

Monografija za 160 godina školstva u Antunovcu

srijeda, 30. svibnja 2018.

Značajna je ovo godina za Osnovnu školu „Antunovac”, prepuna jubilarnih obljetnica. Naime, obilježava se 160 godina školstva u Antunovcu, 60 godina od uvođenja osmogodišnjeg školovanja u Antunovcu…

Monografija za 160 godina školstva u Antunovcu

50 godina od izgradnje škole u Antunovcu, 40 godina od izgradnje područne škole u Ivanovcu te 20 godina od povratka u školu u Antunovcu nakon Domovinskog rata. Stoga su djelatnici škole sve te obljetnice odlučili obilježiti izdavanjem prve monografije OŠ „Antunovac”, koja je sinoć predstavljena u prostorima škole.

Na gotovo 120 stranica monografija obuhvaća povijest školstva u Antunovcu i Ivanovcu u 19., 20. i 21. stoljeću, odnosno razdoblje od početaka školstva u ovim mjestima (prvi spomenik školstva u Ivanovcu bilježe kako je škola osnovana 1836.), školu između dva svjetska rata pa sve do Domovinskog rata i današnjeg vremena. Uz povijest školstva, monografija prikazuje i čime se sve njezini učenici i djelatnici bave danas i čime se sve ponose te je riječ o zaista brojnim sadržajima. Prelistate li monografiju, brzo će te se složiti s time kako nije riječ samo o vrijednoj i prekrasnoj uspomeni za bivše, sadašnje i buduće učenike i djelatnike škole, već je ona relevantno ogledalo proteklih vremena i društvenih promjena.

„Ovom smo knjigom nastojali prikazati povijest školstva od prije 160 godina do današnjeg dana. Mnogo toga se dogodilo tijekom tih godina – monografija se proteže kroz tri stoljeća te obuhvaća dva svjetska rata i Domovinski rat, mnogo promjena u školstvu, ali najvažnije je da je naša škola opstala bez obzira na probleme s kojima se danas suočavamo, poput iseljavanja stanovništva i nedostatka djece, što uvjetuje čak i zatvaranje škola. Naša je škola uspjela preživjeti sve te poteškoće kroz povijest i postati modernom školom današnjice koja gleda u budućnost i koja održava kvalitetu” – rekao nam je ravnatelj OŠ „Antunovac” prof. Tomislav Duk.

Predstavljanju monografije nazočili su, uz sadašnje djelatnike, bivši djelatnici i učenici škole pa je bilo i prilično emotivno – od smijeha do pokoje suze ganuća. Sjećanja nekih od njih navedena su i u monografiji, uz brojne fotografije, povijesne izvore, novinske tekstove i statističke podatke.

„Uvijek kad nam dođu bivši učenici i djelatnici i podijele svoja sjećanja, nasmijemo se, a padne i koja ganuta suza, sjetimo se onoga što je bilo komično, lijepo, ali i manje lijepo. Sjetimo se svega što čini dio školovanja svakog đaka i onoga čega se najradije sjećamo kad ostarimo, a to su upravo ti školski dani” – kaže prof. Duk.

Uz prekrasnu monografiju, proslava jubileja nastavlja se današnjom izložbom učeničkih radova i priredbom, a u petak, 1. lipnja, u OŠ „Antunovac” postavit će se temelji za neki budući jubilej – zakopat će se vremenska kapsula s porukama sadašnjih učenika i djelatnika škole, koju će buduće generacije otkopati za 50 godina.

„Uz našu posebnu gošću, predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, u petak ćemo zakopati vremensku kapsulu s porukama naših učenika i djelatnika te s predsjedničinom porukom. Kapsulu će buduće generacije za 50 godina otkopati i pročitati što smo mi ove i prošlih godina radili, kako smo se školovali i kako smo živjeli te će to moći usporediti sa svojim načinom života i školovanja” – istaknuo je prof. Duk.

Vezani članci
Školski portal: 155 godina osnovnog školstva

155 godina osnovnog školstva

… ravnateljici Osnovne škole Oroslavje Sanji Šakoronji uručila Zahvalnicu Krapinsko-zagorske…

Školski portal: Predstavljena monografija „Mi smo djeca svoga grada”

Predstavljena monografija „Mi smo djeca svoga grada”

Autorice monografije su odgojiteljice i djeca koji su u tom…

Školski portal: Monografija o školi u Budrovcima

Monografija o školi u Budrovcima

Monografija je rezultat jednogodišnjeg rada svih zaposlenika škole na čelu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…