HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ

Dodijeljene godišnje nagrade i počasna zvanja

srijeda, 30. svibnja 2018.

U Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu održana je Skupština HROBOS-a. Nakon skupštine upriličena je svečana dodjela nagrada i počasnih zvanja za 2016. i 2017. godinu.

Dodijeljene godišnje nagrade i počasna zvanja

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Branimiru MAKANCU, dipl. ing.

Branimir Makanec diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu (danas FER) 1961. godine s diplomskim radom u kojem je projektirao prvo digitalno računalo na području tadašnje Jugoslavije. Za vrijeme studija osnovao je Grupu kibernetičara, u kojoj je projektirao i izradio prvoga hrvatskoga autonomnoga čovjekolikoga robota 1966. godine. Dvije godine kasnije osnovao je zagrebački Multimedijski centar (MMC) u okviru Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom karijere dizajnirao je mnoge feed-back učionice te projektirao prvo osobno računalo na našim prostorima „Ivel Ultra”. Više od tisuću računala „Ivel Ultra” instalirano je po hrvatskim srednjim školama. Premda u mirovini, Branimir Makanec i danas je aktivan u radu s mladima u Udruzi za poticanje darovitosti djeteta „Bistrić”.

GODIŠNJOM NAGRADOM ZA MLADE ROBOTIČARE do navršene 21 godine koji su ostvarili iznimne rezultate na međunarodnim natjecanjima za 2016. godinu nagrađena je skupina pojedinaca Matej Novosad, Janko Pribičević, Andro Katanec, Branimir Ćaran, Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček.

Oni su, između ostalog, 2016. godine na svjetskom natjecanju Robocup Junior u Leipzigu, u Njemačkoj, osvojili:

  1. Matej Novosad i Janko Pribičević 2. mjesto, kategorija Rescue Maze
  2. Andro Katanec i Branimir Ćaran 3. mjesto, individualni poredak, kategorija Rescue Line Secondary
  3. Andro Katanec i Branimir Ćaran 1. mjesto u supertimovima, kategorija Rescue Line Secondary
  4. Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček, 3. mjesto, individualni poredak, kategorija Soccer LW Secondary
  5. Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček, Best SuperTeam Integration.

POČASNO ZVANJE Instruktor Hrvatskoga robotičkog saveza za 2016. godinu dodijeljeno je Zoranu PRIBIČEVIĆU, dipl. ing. math. Zoran kao mentor sudjeluje na međunarodnim natjecanjima od 2013. godine, pri čemu se posebno ističu rezultati na svjetskom natjecanju Robocup Junior 2016. godine (treće mjesto, individualni poredak, kategorija Soccer LW Secondary, te posebna nagrada Best SuperTeam Integration).

NAGRADA ZA IZNIMAN DIPLOMSKI RAD IZ PODRUČJA ROBOTIKE za 2016. godinu dodijeljena je Anti ZGLAVU, mag. el., koji je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu diplomskog rada Ante je projektirao, sklopio i testirao novu sklopovsku podlogu sustava upravljanja industrijskim SCARA robotom te je projektirao, implementirao i uspješno vrednovao programsku podršku sustava upravljanja SCARA robotom uz regulaciju momenta i estimaciju momenta tereta.

GODIŠNJOM NAGRADOM ZA IZNIMAN DOPRINOS međunarodnoj promidžbi dostignuća hrvatske robotike nagrađena je Jelka HRNJIĆ. Sudjeluje u edukaciji, selekciji i pripremi učenika za međunarodna natjecanja. U 2016. godini mentorirala je, između ostalih, ekipu koja je na svjetskom natjecanju Robocup Junior osvojila treće mjesto, individualni poredak, i 1. mjesto u supertimovima u kategoriji Rescue Line Secondary.

GODIŠNJA NAGRADA ZA EDUKACIJU U ROBOTICI te izniman doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u robotici dodijeljena je Ivici Kolariću. Ivica je jedan od pokretača i organizatora Hrvatske lige robotičara na kojoj se odabiru hrvatski predstavnici za europsko i svjetsko natjecanje Robocup Junior. Predstavnik je Hrvatske u svjetskoj organizaciji Robocup. Jedan je od autora udžbenika iz tehničke kulture Čudesni svijet tehnike 7 i 8. Domišljato, duhovito i kreativno pristupa u radu s učenicima na radionicama robotike po cijeloj Hrvatskoj te je mentor ekipama koje postižu odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Marcela TUBIKANEC nagrađena je ZA EDUKACIJU U ROBOTICI; prepoznala je nadarenog učenika i poticala ga u njegovu radu i nastupima na brojnim natjecanjima. Pod njezinim mentorstvom učenici osvajaju prve nagrade na državnim natjecanjima Mladih tehničara, kategorija Robotsko spašavanje žrtve te su predstavnici Hrvatske na europskim i svjetskim natjecanjima Robocup Junior.

Boris POČUČA dobio je nagradu ZA IZNIMAN DOPRINOS RAZVITKU I UNAPREĐENJU IZVANNASTAVNOG ODGOJA I OBRAZOVANJA U ROBOTICI za 2017. godinu. Mentor je ekipi „I are robot” koja je u sezoni 2017./2018. osigurala predstavljanje Hrvatske na svjetskom natjecanju FIRST LEGO League. Član je županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja Infokup i Natjecanja mladih tehničara. Jedan je od autora Nacionalnoga kurikula nastavnog predmeta Tehnička kultura.

GODIŠNJOM NAGRADOM ZA EDUKACIJU U ROBOTICI za 2017. godinu nagrađena je i Maja MAČINKO KOVAČ. Nositelj je kategorije i autor zadataka za Državno natjecanje Mladih tehničara, kategorija Automatika. Voditelj je radionica iz robotike i automatike na raznim državnim i međunarodnim skupovima, autor je priručnika za učitelje Tehničke kulture iz Automatike. Pod njezinim mentorstvom djeca osvajaju odlične rezultate na državnim natjecanjima iz robotike. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrobos.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Hrvatski robotičari otputovali u Kinu

Hrvatski robotičari otputovali u Kinu

Tamo će se sastati s drugim timovima iz Srbije i…

Školski portal: Iz Austrije kući s 11 medalja

Iz Austrije kući s 11 medalja

I da ne iznevjere tradiciju naši su mladi robotičari […

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…