PULA UGOSTILA NAJBOLJE MLADE MATEMATIČARE HRVATSKE

Matematičko znanje odmjerilo 676 učenika u 169 ekipa

srijeda, 16. svibnja 2018.

Festival matematike, u organizaciji Matematičkog društva „Istra”, i ove je godine okupio brojne učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Matematičko znanje odmjerilo 676 učenika u 169 ekipa

Entuzijazam učenika, učitelja, nastavnika i organizatora na samom kraju školske godine, prepune dvorane hotela, matematički žamor 900 matematičara samo je djelić atmosfere festivala, prenio nam je Robert Gortan u ime organizatora.

  • Natjecalo se 70 škola

Hotel Park Plaza Histria bio je ispunjen mladima iz čak 70 osnovnih i srednjih škola iz cijele Istre, Rijeke, Opatije, Crikvenice, Lošinja, Kostrene, Čabra, Karlovca, Zagreba, Dugog Sela, Svete Nedelje, Bjelovara, Požege, Virovitice, Krapine i Osijeka. Uz više od 150 mentora, dvadesetak profesora organizatora i studentica u Histriji se okupilo čak 900 zaljubljenika u matematiku.

U jednodnevnom druženju velikih i malih matematičara održalo se ekipno natjecanje „Ekipa za 5+” za učenike osnovnih škola u kategorijama PIKO, MIKRO i MEGA te učenike srednjih škola u kategoriji GAMA. Usporedno je održana smotra istraživačkih radova, malih znanstvenih projekata pod nazivom „Matematika+”.

U ekipnom je natjecanju sudjelovalo 169 ekipa, odnosno 676 učenika – 30 ekipa iz kategorije PIKO (učenici 3. i 4.razreda osnovne škole), 50 ekipa kategorije MIKRO (učenici do 5. i 6. razreda OŠ), 41 ekipa u kategoriji MEGA (učenici 7. i 8. razreda) i 48 ekipa u kategoriji GIGA (srednjoškolci). Kad je otkucala posljednja sekunda natjecanja, vrijedni organizatori počeli u ispravljati, a smotra istraživačkih radova još je oduševljavala prisutne kreativnošću radova – od prezentacija, iznimnih izvješća, projektnih dnevnika, plakata, displeja, maketa, kostima do javnoga govora četrnaest timova.

  • Prezentacija matematičkih projekata

U kategoriji osnovnih škola učenici su prikazali sljedeće projekte – „Ričina” OŠ Čavle, „Grota do grote – kažun” OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina – Područni odjel Banjole, „DvorsKA slagalica” OŠ Grabrik iz Karlovca, zatim projekt „Praćenje stanja morskog ekosustava u uvali Svežanj u Kostreni” OŠ Kostrena, „Prvi let” OŠ Šijana, „Šetnja s dinosaurima” OŠ Tar – Vabriga i projekt „Istra regija maslinarstva – mali maslimatičari” OŠ Veruda. Projekt „Kišna Rijeka” predstavili su učenici OŠ Turnić, a svoje projekte predstavili su i učenici Osnovne škole Vidikovac – „Becimat” i „Uokolo pulskoga Kaštela”.

U kategoriji srednjih škola svoje su projekte predstavili učenici Srednje škole Krapina – projekt „Matematički vodič po Krapini”, zatim „Hendrixov most” Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba, „Bučomatika” učenici Gimnazije Požega, dok su pulski ekonomisti predstavili projekt „Zeleni puteljci Pule”. Govoreći o ovim matematičkim projektima učenici su kazali kako im je bilo jako zanimljivo istraživati za projekte, naučili su mnogo toga, pritom su se družili i zabavili te, ono najvažnije, otkrivali matematiku, a neki je još više zavoljeli.

  • Odlični Puljani i Porečani

Što se tiče rezultata ekipnog natjecanja za osnovne škole – u kategorija PIKO prvi su učenici OŠ Poreč, drugi OŠ Matka Laginje iz Zagreba, a treći učenici OŠ Kostrena. U kategoriji MIKRO prva je ekipa MAT-a – obrta za poduku Zagreb, drugi učenici OŠ Grabrik iz Karlovca, a treći OŠ Špansko Oranice iz Zagreba. U kategoriji MEGA prva je bila ekipa OŠ Vladimira Deščak iz Svete Nedelje, drugi učenici OŠ Špansko Oranice iz Zagreba, a treći polaznici Centra za izvrsnost iz Krapine.

U kategoriji srednjih škola prvo su mjesto osvojili učenici riječke gimnazije Andrije Mohorovičića, drugi su polaznici Centra izvrsnosti iz Krapine, a treća je zagrebačka gimnazija Lucijana Vranjanina. Najbolje istarske ekipe one su iz OŠ Poreč u kategoriji PIKO, OŠ Poreč u kategoriji MIKRO, OŠ Veli Vrh, Pula u kategoriji MEGA te SŠ Mate Blažine iz Labina u kategoriji GIGA.

Organizatori su zahvalili sponzorima Gradu Puli, Turističkoj zajednici grada Pule, Zajednici tehničke kulture, izdavačkim kućama ŠKOLSKA KNJIGA, Profil, Alfa, poduzeću Arenaturist i Hrvatskom matematičkom društvu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Vesela razmjena igračaka

Vesela razmjena igračaka

… DV Kaštanjer i DV Centar uspješno razmijenili igračke i…

Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…