PET KORISNIH SAVJETA

Kako preživjeti sezonu ispita

petak, 18. svibnja 2018.

Sezona je ispita! Radili ste vrijedno tijekom cijele školske godine, prošli ste sve gradivo na vrijeme i razradili plan ponavljanja. Ciklusi ponavljanja prošli su u znoju i suzama i sad se, kako se približavaju ispiti, pritisak pojačava.

Kako preživjeti sezonu ispita

Svojim savjetima želim pomoći učiteljima i učenicima kako da uspješno prebrode sezonu ispita.

1)  ZAVRŠNA PRIPREMA

Zapamtite da ste samo vi stručnjak i da nemate neograničenu količinu vremena za poučavanje. Stoga naglasak stavite na „najteže” gradivo, ono koje učenici najteže usvajaju i pamte. Sad je vrijeme za ponavljanje tih tema, a važno je pronaći načina kako ga prenijeti učenicima da ga što lakše zapamte.

Koristite se podatcima koje ste skupili tijekom godine ili upitajte iskusnije učitelje s kojim se temama učenici inače najviše muče i na koji način provesti satove ponavljanja. Primjerice, jedan je moj kolega predložio metodu „brzi spoj”, u kojem je učenik stručnjak koji objašnjava gradivo.

2) VJERUJTE SVOJIM UČENICIMA

Lakše je reći nego učiniti, ali činjenica je da će učenici pisati ispit i oni će se za njega pripremati kod kuće. Jedna je od najtežih stvari pustiti ih da preuzmu odgovornost za vlastite rezultate, pa tako i budućnost. Kad ih otpratite do dvorane za ispite, vaš je posao završen, sve ovisi o njima. Neki će postići bolji uspjeh od očekivanoga, neki neće.

Vaše će im povjerenje također dati samopouzdanje, moraju znati da ste potpuno uvjereni da su oni sposobni prebroditi izazovna razdoblja u svom životu.

3) DOSTUPNOST

Iako su pokrenute mnoge rasprave o ponavljanju izvan nastave, mislim da je mnogo važnije biti prisutan i dostupan svojim učenicima za vrijeme nastave i tijekom školske godine. Ako ste izgradili jake i pozitivne odnose s njima, oni će vas smatrati izvorom snage u teškim vremenima. Budite tu za njih, razgovarajte s njima o strahu, dajte im podršku kad počnu paničariti, ohrabrite ih da nastave s radom i kad je najteže.

4) OPUSTITE SE

Nakon što su ispiti završili, a vi ste i posljednjeg učenika pitali kako je prošlo, pokušali ste procijeniti koliko bi bodova mogli skupiti, koja su pitanja bila teža, razgovarali ste s kolegama i donijeli zaključak o konačnim rezultatima.

To je trenutak kad se konačno trebate opustiti. Osjetit ćete val euforije i olakšanja, jer je vaš posao završen. Iskoristite taj trenutak. Razmislite o tome koliko je fizičke i psihičke energije sezona ispita „iscijedila” iz vas. Čestitajte sebi što ste preživjeli. Počastite se, zaslužili ste!

5) OSVRNITE SE

Razmišljanje o učinjenome je ključno. Upitajte se: kako sljedeća godina može biti bolja? Razmislite o svom poučavanju te o tome kako biste ga mogli prilagoditi učenicima da bolje svladaju gradivo.

U mom je fokusu pomoći učenicima da učinkovitije ponavljaju. Stoga sam istraživala tehnike poput dvostrukoga kodiranja, preklapanja i vježbi za usvajanje gradiva.

I dok razmišljate o mogućim poboljšanjima, važno je sjetiti se proslaviti uspjeh! Proveli ste učenike kroz ciklus učenja, omogućili ste im priliku za napredak i pružili im podršku u jednom od najtežih razdoblja u životu. Napravite stanku i dobro se odmorite, jer iza ugla je još jedna skupina koja čeka na vas i kojoj ste jednako potrebni.

..................

NAPOMENA

  • TheTeacherToolkit – internetska stranica stvorena kao projekt alternativnog programa obrazovanja učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP) razvijenog u Teksasu, koji pruža priliku profesionalcima iz različitih područja da postanu učitelji alternativnim putem.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk 
Vezani članci
Školski portal: Djeca svakodnevno oko sebe vide loše uzore

Djeca svakodnevno oko sebe vide loše uzore

Prepisuje se u osnovnoj školi, na ispitima još vještije varaju…

Školski portal: SAD: Prestanite s pretjeranim pripremama za ispite

SAD: Prestanite s pretjeranim pripremama za ispite

U redu, ovo je bila hiperbola, ali čini se da…

Školski portal: Ovo doba godine učiteljima znači samo jednu stvar: iscrpljenost

Ovo doba godine učiteljima znači samo jednu stvar: iscrpljenost

… a to je razdoblje u kojem se osvrćemo na…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…