OVO JE KORISNO ZNATI

Kako uvježbati mozak da misli pozitivno

ponedjeljak, 11. ožujka 2019.

„Negativnost će vas 'pojesti' ako ne naučite kako razmišljati pozitivno. Da biste to postigli, 45 dana, tri puta na dan, provedite minutu vremena tražeći pozitivne stvari”

Kako uvježbati mozak da misli pozitivno

Stvaranje sreće nije jedna od funkcija našeg mozga, koliko god mi tome težili u svakidašnjem životu. Naš je mozak evolucijski razvijen u svrhu preživljavanja. On čuva takozvane sretne spojeve (poput dopamina, serotonina i oksitocina) za situacije u kojima su potrebni za naše preživljavanje, a i tad ih otpušta samo u malim dozama koje su brzo prerađene. To nas motivira da radimo stvari koje stimuliraju naše sretne spojeve. 

U potrazi za stimulacijom naših sretnih spojeva, često potaknemo mnogo više nesretnih spojeva, pogotovo pri kraju stresnoga radnog dana. Postoji niz razloga zbog kojih mozak „ide u negativnost”.  

Loš osjećaj koji stvara kortizol upozorava vas da postoji prepreka na putu do ispunjenja vaših potreba te vas time zapravo usmjerava prema pozitivnim osjećajima. Međutim, jednom kad ispunite određenu potrebu, vaš mozak pronalazi sljedeći zadatak i sljedeću prepreku. Stoga ćete se vrlo često osjećati loše ako samo slijedite prohtjeve svoga mozga usmjerenog preživljavanju. Nasreću, postoji jednostavan način na koji možete promijeniti ovu urođenu sklonost usredotočenosti na negativno.

Počnimo od primjera koji je nazivan „paradoks pseće kakice”. Kad sam bila mlađa, ulice nisu bile tako čiste kao danas zbog toga što skupljanje izmeta za ljubimcima nije bilo norma. Zatim su se običaji promijenili i ulice su postale mnogo čišće. Je li to ikoga usrećilo? NE. Ljudi su to jedva primijetili. Oni obično primijete samo kad netko ne počisti za svojim psom i naljute se zbog toga.

Naš je mozak evolucijski razvijen tako da pretražuje naše okruženje u potrazi za problemima i vrlo je vješt u tome. Naslijedili smo mozak koji je pomogao našim predcima da na vrijeme uoče prijetnje i reagiraju na njih. Vješti smo u pronalaženju prijetnji, čak i kad tražimo nagrade.

IZGRADITE POZITIVAN NAČIN RAZMIŠLJANJA

Negativnost će vas pojesti” ako ne naučite kako razmišljati pozitivno. Da biste to postigli, 45 dana, tri puta na dan, provedite minutu vremena tražeći pozitivne stvari.

Možda mislite da ne postoji dovoljno pozitivnih stvari u okrutnome svijetu koji nas okružuje. Ali ne morate ići u krajnost da biste stvorili pozitivnost. Bilo kakva pozitiva, bez obzira na to koliko mala bila, izgradit će moždane putove koji traže i očekuju pozitivne stvari.

Ako jednostavno počnete cijeniti male svakidašnje stvari, vaše će se moždane veze razvijati. Možda se čini uzaludnim tražiti pozitivno kad smo okruženi negativnim, ali, kao što sam objasnila u svom prethodnom tekstu [ Sedam razloga zbog kojih mozak teži negativnosti ], vaš je sadašnji pogled na stvari pogrešan i treba ga promijeniti. 

Teško je biti pozitivan kada su svi oko vas negativni. Vaš mozak želi trčati kad i ostatak krda trči. U prirodi biste završili u čeljusti nekoga grabežljivca ako biste zanemarili znakove koje vam šalje vaša skupina i željeli se sami uvjeriti u postojanje prijetnje. Sisavci na ovaj način stvaraju društvene veze, a borba protiv zajedničkog neprijatelja diže status pojedinog sisavca unutar njegove skupine. Ako ignorirate prijetnju na koju vas upozorava ostatak skupine, vjerojatno ćete platiti visoku cijenu.

UNIŠTITE SVOJU NEGATIVNOST U KORIJENU

Kad izgradite pozitivan način razmišljanja, u korijenu ćete uništiti svoju negativnost vlastitim djelovanjem i realističnim očekivanjima.

Samostalno djelovanje podrazumijeva da sami birate svoj sljedeći korak, bez obzira na ono što vam vaša biologija govori. Nikad ne možete predvidjeti rezultate svojih nastojanja, ali uvijek možete odabrati sljedeći korak prema ispunjenju vlastitih potreba.

KAD VAŠ KORTIZOL NAGLO PORASTE

Realistična očekivanja alternative su koje stvarate kad vaš kortizol naglo poraste. Iako je prirodno osjećati prijetnju odnosno težiti preživljavanju kad propadnu vaša nastojanja da dođete do vidljivih nagrada, možete se podsjetiti da vaše preživljavanje zapravo nije ugroženo. Većina ljudskih postignuća dolazi iz brojnih neuspjelih pokušaja koji ne donose trenutačne vidljive nagrade. Kad vas rezultati razočaraju, možete jednostavno prilagoditi svoja očekivanja i poduzeti sljedeći korak.

Uništite svoj kortizol u korijenu i uživat ćete u posljedicama tog poteza, zbog toga što realistična očekivanja vode do samodjelovanja. Time ćete sami graditi svoje sretne spojeve umjesto da se nastavite nadati da će ih svijet graditi za vas.

……………

NAPOMENA

  • Autorica je teksta dr. sc. Loretta BREUNING, osnivačica Instituta za sisavce i profesorica pri Sveučilištu California State.
  • Forbes je američki časopis te jedan od najuspješnijih poslovnih časopisa na svijetu.
  • Izvor: forbes.com
Vezani članci
Školski portal: Optičke iluzije koje će se svidjeti vašim učenicima

Optičke iluzije koje će se svidjeti vašim učenicima

Optičke iluzije nastaju kad mozak drukčije tumači objekt koji oči…

Školski portal: Zašto mozak voli vježbu

Zašto mozak voli vježbu

Isto vrijedi i za ljudski mozak. Pažljivo ponavljanje u našem…

Školski portal: Superuspješne vježbe za mozak

Superuspješne vježbe za mozak

Čak i ako imate Einsteinov mozak, prije ili poslije osjećat…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…